Почетна > Бизнис
Бизнис

Долар под притиском због страха од рецесије

Долар је остао под притиском данас и чини се да ће наставити да слаби према главним конкурентским валутама четврти узастопни дан, погођен падом приноса на државне обвезнице САД-а који се крећу близу двонедељног минимума због све већег страха од рецесије.
Фото: Pexels/John Guccione

Јапански јен се опоравио према долару, удаљивши се са 24-годишњег минимума. Аустралијски долар, осетљив на ризик, слаби, а јужнокорејски вон је пао на најнижи ниво у последњих 13 година, извештава Ројтерс.

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према корпи шест кључних ривала, склизнуо је за 0,07 посто на 104,14 поена, при чему је од петка изгубио 0,44 процента вредности. У односу на 20-годишњи максимум од 105,79 поена који је забележио 15. јуна, у минусу је за 1,54 процента.

На тржиштима влада све јача забринутост да ће одлучност Федералних резерви (ФЕД) да сузбије усијану инфлацију подстаћи рецесију. Ова страховања су довела до пада приноса на америчке десетогодишње државне обвезница на најнижи ниво у последње скоро две недеље.

Председник ФЕД-а Џером Пауел је истакао синоћ подносећи извештај у Конгресу да је централна банка у потпуности посвећена стављању инфлације под контролу чак и ако тиме ризикује економски пад. Он је рекао да је рецесија „свакако могућа“, што је подигло нервозу на финансијским тржиштима да ће пооштравање монетарне политике укочити раст.

Економисти које је анкетирао Ројтерс очекују још једно повећање ФЕД-ове кључне камате за 75 базних поена у јулу, и затим за 50 базних поена у септембру.

Евро бележи незнатно кретање и тргује се на нивоу од 1,0564 долара, док је британска фунта склизнула за 0,1 проценат на 1,2253 долара.

Према јену, долар је потонуо за 0,56 посто на 135,47 јена, повлачећи се са 24-годишњег максимума од 136,71 јена достигнутог у среду.

Америчка валута је ојачала у односу на јужнокорејски вон, попевши се на 1.301,78 вона први пут у последњих 13 година. Аустралијски долар је пао према америчком ривалу за 0,47 одсто на 0,68915 долара.

Дуг по банкарским кредитима за годину дана већи за 9,7 %

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке