Почетна > Бизнис
Бизнис

Долар на тронедељном максимуму

Долар је ојачао данас на тронедељни максимум након што је записник са јулског састанка Федералних резерви (ФЕД) наговестио да ће америчке каматне стопе у дужем временском периоду остати повишене како би се оборила инфлација.
долар
Фото: Pexels/John Guccione

Доларски индекс, који мери вредност зелене новчанице према корпи водећих валута, порастао је за 0,22 посто на 106,89 поена, на највиши ниво од краја јула, извештава Ројтерс.

Британска фунта је јутрос на кратко пала испод од 1,2 долара, на најнижи ниво у последње три недеље услед јачања долара, а и под притиском података о усијању инфлације која је у јулу премашила 10 процената, што је подигло страх у погледу перспектива раста Велике Британије.

Британска валута се, према последњим подацима, тргује у паду од 0,3 одсто, на нивоу од 1,2015 долара.

На силазној путањи је и евро, који је ослабио за 0,2 процента на 1,0157 долара.

Долар је благо ојачао према јену и мења се по курсу од 135,25 јена, што је незнатно изнад његовог једнонедељног максимума.

Кинески јуан је такође под притиском низа неповољних показатеља, укључујући слабу потрошњу, низак ниво економског расположења, анемичан раст кредита, кризу тржишта некретнина и ковид мере ограничења, што све баца сенку на изгледе привредног раста друге по величини светске економије.

Јуан је потонуо према долару за око 0,2 посто, на 6,793 јуана за долар, а такође је склизнуо испод свог 200-дневног покретног просека у односу на евро.

Записник ФЕД-а, објављен синоћ, показује да су званчници америчке централне банке оценили крајем прошлог месеца да има „мало доказа“ да инфлаторни притисци у САД попуштају.

Према тумачењу Ројтерса, то би могло да значи евентуално блаже подизање референтне стопе, али не и прелазак на смањење камата у 2023, на које су се трговци донедавно кладили.

Тржишни актери сада дају око 40 посто шанси трећем узастопном повећању кључне камате ФЕД-а за 75 базних поена у септембру и очекују да ће стопа достићи максимум од око 3,7 процената до марта, на којем ће се задржати до каснијег дела 2023. године.

Julska inflacija u EU 9,8 odsto, u evrozoni 8,9 odsto

Преузмите андроид апликацију.