Почетна > Бизнис
Бизнис

Долар на низбрдици, евро и фунта у порасту

Долар је поново кренуо данас силазном путањом после раста на претходној трговинској сесији, док су евро и британска фунта ојачали.
Фото: Pixabay/TBIT
Доларски индекс, који прати вредност америчке валуте према корпи ривала, спустио се за 0,11 посто на 104,23 поена, након раста од 0,18 процената на јучерашњем трговању, преноси Ројтерс.

Евро је ојачао за 0,28 одсто на 1,064 долара, надокнадивши део губитака од 0,27 посто који је забележен у среду.

Фунта је такође напредовала за 0,23 процента на 1,205 долара, након што је претходног дана склизнула за 0,11 посто.

Јапански јен је, према поледњим подацима са берзи, скочио за 0,64 одсто на 133,66 јена за долар, опорављајући се од јучерашњег пада од 0,73 посто на једнонедељни минимум од 134,50.

На тржиштима ван континенталн Кине, јуан је порастао за 0,31 одсто на 6,978 за долар.

Аналитичари се не ослањају превише на податке о данашњем кретању курсева, при чему указују на низак обима трговања уочи уласка у нову годину.

Инвеститори такође одмеравају утицај брзог кинеског ублажавања строгих антиковид мера. Након што је Кина најавила укидање карантина за долазне путнике од 8. јануара, Сједињене Државе, Јапан, Индија и друге земље су објавиле да ће за путнике из Кине захтевати тестове на ковид.

„Краткорочно, још увек постоји велики знак питања колико брзо можемо да превазиђемо овај поновни пораст ковид случајева у Кини. Средњорочно, мислим да изгледи за раст Кине могу бити стабилнији и мање турбулентни, што заузврат значи да би и остатак света могао имати користи од тога“, оцењује Мох Сионг Сим, валутни стратег у Банци Сингапура, наводи британска агенција.

Siluanov: Pad ruskog BDP-a biće oko 2,7 odsto u 2022. godini

Преузмите андроид апликацију.