Почетна > Србија
Србија

Документарац „Пето писмо Хилде Дајч“ премијерно приказан данас у Мтс дворани

Премијера новог документарно-играног филма „Пето писмо Хилде Дајч“, у продукцији Музеја жртава геноцида, одржана је данас у београдској Мтс Дворани у Београду.
Фото: Танјуг/Раде Прелић
Филм је циљано приказан на Међународни дан сећања на жртве Холокауста.

Остварење ће бити емитовано на Радио телевизији Србије током наредне недеље.

Режију потписује Ивица Видановић, сценариста је Божидар Николић, док се у двострукој улози појављује глумица Андријана Ђорђевић.

У играним сегментима овог средњеметражног остварења од 25 минута, глумица тумачи новинарку истраживача која припрема снимање управо документарца пред нама, као и саму Хилду Дајч у сценама логора где дели собу са осталим затвореницама.

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић, истакао је данас након пројекције филма да су овим путем покушали да напишу пето писмо несрећне девојке, као велику опомену о ономе што се десило пре 80 година.

„Као што сви памтимо толико дуго Ану Франк, и ми имамо право да запамтимо и никад не заборавимо Хилду Дајч, која је нажалост страдала 1942. године. Филм ће бити доступан данас на Јутуб каналу Музеја, и можете се преузети, гледати у кругу породице, пуштати на настави, у школском програму.  На овај начин креирамо културу сећања засновану на знању и поимању прошлости“, оценио је Дејан Ристић.

Реализацију филма у потпуности су омогућили Телеком Србија и Фондација Музеја жртава геноцида.
Како је навео Ристић, Музеј жртава геноцида овом приликом изражава посебну захвалност ,“Филмским новостима“, Музеју града Београда и Јеврејском историјском музеју на несебичној подршци пруженој током рада на овом остварењу.

„Поново је данас неки нови рат на прагу наше земље, али се најискреније надам да неће прећи границе, да наш народ опет не страда. Да се не понови никад ништа овако како је приказано у филму“, рекао је директор Музеја жртава геноцида, и додао да ће филм ускоро бити и преведен на енглески језик.

Ово остварење посвећено је скоро у потпуности заборављеној хероини Хилди Дајч која се може назвати – српска Ана Франк, трагично страдала у Београду пре осам деценија.

Како је рођена 1922. године, а филм је завршен у децембру 2022, пројекат означава и читав век од њеног рођења.
Она је била паметна, амбициозна млада девојка, завршила је Прву женску београдску гимназију, и одмах је уписала Архитектонски факултет.

Генерални директор компаније „Телеком Србија“ Владимир Лучић, ко-продуцент филма, сада је први пут одгледао документарац на званичној пројекцији и одмах је поделио своје утиске.

„Јако сам задовољан филмом, све честитке упућујем ауторској екипи. Свака квалитетна емисија или овај документарно играни пројекат на најбољи могући начин промовишу праву истину“, нагласио је Лучић и открио да је циљ да се оваква дела титлују на друге језике и онда се представљају даље по свету.

 

Izložba slika srpskih modernista od 2. februara u Čačku


Преузмите андроид апликацију.