Почетна > Свет
Свет

Док за ремонт највећих јахти дуг 180 метара стигао у Боку

Плутајући док за сервис највећих јахти дугачак 180 метара, коју је купила компанија Адриатик 42, данас је ушао у бродограилиште Бјелу у Боки Которској.
Фото: Adriatic 42

Овај импресивни плутајући док, који је у Црну Гору стигао из турског бродоградилишта Хат-Сан, први је и кључан услов за покретање ремонта и одржавање суперјахти.

Како је саопштила компанија Adriatic 42, Црна Гора од данас долази на сами врх светског јахтинг.

Ова „грдосија“ дуга 180 и широка 37 метара, са капаицитеом од 10.000 тона теретних пловила, биће постављена у бородградилишту „Adriatic 4“ у Бијелој чији су власници конзорцијум Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai.

Председник борда директора Adriatic 42 Радо Антоловић каже да је долазак плутајућег дока много више од обичног догађаја, како за Боку Которску, тако и за читаву Црну Гору.

„У питању је објекат нове генерације вредан више милиона долара, који уз највећи травел лифт у региону од 720 тона може да прими највеће светске јахте. У овај пројекат смо до сада инвестирали 40 милиона евра, како бисмо испунили наш главни циљ: препород бродоградње и ремонта у Црној Гори на потпуно нови, модернији и одрживији начин“, каже Антоловић.

Он додаје да је дугорочна посвећеност акционара и менаџента „Adriatic 42“ и менаџмента довела до тога да прва фаза јединственог „Mega Yaćt Repair & Maintenance“ објекта отпочне пре краја године.

Истакао је да су добили важну подршку од председника Црне Горе Мила Ђукановића и председника Владе Црне Горе Дритана Абазовића који су, како је навео, препознали значај пројекта, који представља велику прекретницу у сервисирању и ремонту јахти.

Антоловић је додао да ће тај пројекат употпунити комплетну понуду власницима јахти.

Извршни директор „Adriatic 42“ Пол Џон Греј наводи да покретање овако великих пројекта привлачи и велики број стручњака како из Црне Горе, тако и из иностранства.

„У овом тренутку на пројекту је запослено више од 20 људи из Црне Горе, а тај број ће константно расти. Циљ нам је да, бројни локални стручњаци из разних области, добију своју прилику и дају експертски допринос. Знамо какву је традицију имало некадашње бродоградилиште Бијела и желимо да сав стручни потенцијал искористимо те заједнички трансформишемо ово место и вратимо му стару славу. Већ смо успоставили сарадњу са бројним локалним извођачима који ће бити део ове велике приче за Црну Гору”, навео је Греј.

Посебна пажња биће посвећена заштити животне средине, јер ће нова и модернија опрема омогућити енергетски ефикаснији начин пословања и паметно коришћење алтернативних извора енергије, у складу са највишим еколошким стандардима, наведено је у саопштењу.

Francuski žlezničari pozvani na generalni štrajk 6. jula

Преузмите андроид апликацију.