Почетна > Свет
Свет

Додик: Високог представника не именује немачки парламент

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да немачки парламент није место где се именују високи представници, већ је то искључиво Савет безбедности УН, те да то озбиљна држава каква је Немачка зна.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Додик је оценио да политичар формата Кристијана Шмита зна какве су процедуре за именовање високог представника предвиђене Дејтонским мировним споразумом и да ће избећи авантуризам нелегалним доласком у БиХ.

„Реченицу да му на располагању стоје извршна овлаштења, коју је изговорио пред немачким парламентом, видим као неупућеност у мандат и овлаштења институције високог представника онако како је предвиђено Дејтонским мировним споразумом“, истакао је Додик у изјави за Срну, упитан да прокоментарише Шмитову изјаву да ће 1. августа ступити на дужност високог представника у БиХ и да су му на располагању извршна овлаштења Канцеларије високог представника, која је и даље потребна БиХ.

Додик је нагласио да и даље сматра да је време међународног интервенционизма на начин како је део међународне заједнице третирао БиХ – прошлост и да је давно био тренутак да о будућности БиХ разговарају они који своје мандате црпе на изборима.

„Неизабрани странац, који би евентуално дошао и то још мимо одлуке Савета безбедности, суспендовао би и оно мало демократских искорака који су у 26 година протектората направљени. Какву нам поруку шаљу 26 година након окончања грађанског рата ако је једини вид помоћи БиХ намесник и то наметнут мимо свих процедура и правила нека се запитају сви, посебно они који одушевљено дочекују протектора, који би требало да испуњава њихове ратне жеље и циљеве“, навео је Додик.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ рекао је да, ако ЕУ од БиХ очекује да буде правна и уређена држава, не би смела да на неправан начин више интервенише у БиХ.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.