Почетна > Србија
Србија

Додик: Шмитове изјаве ирелевантне

Председник Републике Српске Милорад Додик је поручио да су све изјаве Кристијана Шмита, који у Српској није признат као високи представник, укључујући и оне о прослави Дана Републике – 9. јануара, ирелевантне и не односе се на Републику Српску.
Фото: Танјуг/Синиша Коњевић

Република Српска не признаје Шмита за високог представника јер није именован у складу са процедуром у Савету безбедности УН.

Додик је у изјави за бањалучки Глас Српске поновио да је Шмит нелегални високи представник.

Шмит је у јучерашњем интервјуу сарајевском Ослобођењу рекао да наредне године неће бити обележавања 9. јануара, Дана Републике Српске на досадашњи начин.

Председник НСРС Ненад Стевандић рекао је да је Српска више заинтересована за будућност у БиХ, него Шмит који нема легалитет Савета безбједности УН, те поручио да Српска што су већи притисци све грандиозније слави Дан Републике.

„Неизвесна је његова будућност на тој функцији без тог легитимитета. Што се тиче притисака и стварања лоше атмосфере о 9. јануару, ваљда су сви схватили да ми, што су већи притисци на Републику Српску, славимо све грандиозније“, рекао је Стевандић за Глас Српске.

Он је поновио да ће се Дан Републике Српске увек славити.

„Увек ће бити пријема, свечаних академија, дефилеа, доделе одликовања. Нико, осим нас, на то не може утицати“, рекао је Стевандић.

Саветник председника Републике Српске Радован Ковачевић је за бањалучки портал српскаинфо коментарисао изјаву Шмита и поручио да ће о прослави Дана Републике Српске, 9. јануара, одлучивати искључиво институције Српске, а не, како је казао, „било који Шмит или Штрумпф“.

„То треба да буде свима потпуно јасно“, навео је Ковачевић и додао да када је реч о Шмитовој изјави о порукама мира и помирења, каже, да то разуме као да је Шмит поздравио начин на који је прослављен Дан Републике са кога су послате поруке помирења и разумевања из Српске према БиХ, региону и свету.

Додик: Упркос претњама нећу устукнути од обележавања Дана РС

 

Преузмите андроид апликацију.