Почетна > Србија
Србија

Додик: Са Чавушоглуом рехабилитована идеја трилатерале

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је после састанка са шефом турске дипломатије Мевлутом Чавушоглуом у Истанбулу да је током сусрета рехабилитована идеја сусрета председника Србије, Хрватске и представника БиХ са турским председником.
додик
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

“Поново смо рехабилитовали једну стару тему, а то је да се путем трилатералног састанка на којем би с једне стране били (Реџеп Тајип) Ердоган као председник Турске, Зоран Милановић, као председник Хрватске и Александар Вучић, као председник Србије, те тројица представника српског, хрватског и бошњачког народа из БиХ нађе додатна енергија и воља да направимо одређен договор који би додатно стабилизовао ситуацију у самој БиХ“, поручио је Додик за РТРС.

Он је нагласио да је на састанку било речи и о инфраструктурним пројектима, а прва тема била је, како је навео, ауто-пут Сарајево-Београд.

Додик је оценио да ће бити много проблема у снабдевању храном и енергијом и додао да у БиХ, односно у Републици Српској и ФБиХ треба разговарати о томе како да се направе одређене робне залихе првенствено нафте и неких основних сировина и прехрамбених производа.

Незаобилазна тема, како је навео, била је процена и оцена политичке ситуације у Украјини.

“Морам да кажем да са Турском делимо значајне ставове и вредности. Ценимо да нема потребе да се буде на било чијој страни, да треба бити на страни мира, да треба гледати позицију своје земље“, нагласио је Додик.

Српски члан Председништва БиХ поручио је да је раније разговарао са Ердоганом да када дође у БиХ, осим Сарајева, посети и Бањалуку.

“Ово је била прилика да то рехабилитујемо. Ердоган је велики државник велике стабилне земље која поприма све значајнију улогу и мислим да је веома важно да са њим имамо успешан дијалог по свим питањима“, оценио је Додик.

Чавушоглу је на Твитеру после састанка са српским чланом Председништва БиХ поручио да је током сусрета било речи о дешавањима у нашем региону, посебно у БиХ.

Dodik: U Briselu ništa nije potpisano

Преузмите андроид апликацију.