Почетна > Свет
Свет

Додик: Руска дипломатија поносна на своју историју

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је Дан дипломата Руске Федерације – 10. фебруар, дан када је 1802. године основано руско Министарство иностраних послова, нагласивши да руска дипломатија може да буде поносна на своју древну историју чији се почеци бележе још почетком 9. века када је упућена дипломатска мисија у Константинопољ 838. године.
Фото: WikimediaCommons/Presidential Executive Office of Russia

“Дипломатска служба је изузетно значајна и захтевна и стога тражи одговорне и стручне дипломате који никада не смеју да забораве одговорност коју имају пред својом државом, народом, традицијом и својим интересима. Морају да буду храбри, одговорни и достојни звања дипломате”, истакао је Додик.

Нагласио је да обележавање Дана дипломата доприноси очувању најбољих традиција Министарства иностраних послова Руске Федерације, ширењу знања о професији и јачање поштовања према дипломатском раду.

Он је оценио да руске дипломате испуњавају основна начела дипломатије и настављају традицију својих претходника, радећи на добробит своје, али и земаља широм света, водећи миротворну политику с циљем стабилне будућности човечанства и поштујући основне принципе међународног права и улоге УН, саопштено је из Кабинета председника Републике Српске.

“Руска Федерација је била и остала све време привржена Дејтонском мировном споразуму, очувању мира у БиХ и поштовању основних принципа на којима она почива, а то је равноправност два ентитета и три конститутивна народа. При том, никада ниједан руски дипломата у БиХ није преузео на себе улогу судије или ментора”, навео је Додик.

Нагласио је да је Русија је веома активна у Савету безбедности УН у вези са свим питањима која се тичу БиХ и поштовања слова Дејтонског споразума, ентитета и конститутивних народа.

“Русија, њено руководство и дипломате увек су радили на побољшању и продубљивању спектра билатералне сарадње, како политичке, тако и економске, образовне, културне, спортске, хуманитарне”, рекао је Додик.

Истакао је да је 10. фебруар и дан који не може бити обележен у Републици Српској а да се српски народ не сети великог човека и дипломате Виталија Чуркина који је у својој богатој и успешној дипломатској мисији био препознатљив по томе што се увек држао међународног права, истине и правде, радећи на учвршћивању мира, међународне сарадње и развоја политичких и пријатељских односа.

Додик је нагласио да Република Српска и српски народ дугују вечну захвалност руском амбасадору Чуркину који је на најзначајнијем месту на свету, Савету безбједности УН, рекао и одбранио истину, правду и слободу.

“Стављањем вета на усвајање срамне британске резолуције о Сребреници у Савету безбедности којом су хтели Републику Српску и српски народ жигосати да су геноцидни, Чуркин је учинио историјско дело, јер је спречио њено усвајање, а самим тим и последице и бреме које би српски народ неправедно сносио и носио. То је оно што том човеку даје додатну величину. Велики светски дипломата показао је тада своје правдољубље, несаломивост и храброст”, навео је Додик, пренела је Срна.

У знак захвалности, подсетио је Додик, 2017. године у Источном Сарајеву постављена је спомен-плоча бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину на којем пише “Хвала за руско ‘не'”.

Руски празник Дан дипломата установљен је указом председника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година формирања Министарства иностраних послова Русије.

Дан дипломата симбол је континуитета различитих периода у историји руске спољнополитичке службе и представља нераскидиву везу међу генерацијама.

На овај дан, запослени у Министарству иностраних послова Руске Федедерације у знак сећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.

NATO održao vojnu vežbu u Rumuniji, testiran HIMARS

Преузмите андроид апликацију.