Почетна > Србија
Србија

Додик: РС ће одговорити снажно и можда неочекивано на одлуку Уставног суда БиХ о имовини

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да Република Српска има ресурсе да одговори на одлуку Уставног суда БиХ у вези непокретне имовине РС и да ће то учинити веома снажно, можда чак и неочекивано.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Поводом јучерашње одлуке Уставног суда БиХ да стави ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, Додик је рекао ће, чим буде прилике, бити предложен нови закон са истим садржајем, те да ће доносити сваки пут нови, ако се буде укидао.

„Српска ће се одсудно борити. Пошто је поништен претходни закон, донећемо нови јер нема другог начина борбе“, рекао је Додик новинарима у Требињу, преноси РТРС.

Додик је нагласио да БиХ није надлежна ни за какав сегмент када је реч о имовини, а Уставни суд БиХ је антиуставна институција која се крије иза приче да су његове одлуке обавезујуће.

„Нема ниједне земље на свету у којој се децидно каже да су одлуке уставног суда обавезујуће већ је то предвиђено за недоречене, пропале, недовршене земље“, рекао је Додик.

Уколико такве активности буду ригорозне, Додик је рекао да ће изазвати такву реакцију у Републици Српској која ће довести до тога да она неће остати у БиХ, јер, како је навео, РС нису потребни такав суд и право које нико не поштује.

Он каже да је очигледно да је Уставни суд БиХ инквизицијски што се тиче Републике Српске и да хоће да проблематизује све што је Уставом и Дејтонским споразумом дато Републици Српској.

Он је подсетио да је Републици Српској раније одузет финансијски систем, да је дерогиран, а сада се долази до имовине.

Додик је напоменуо да одлука Кристијана Шмита о томе није објављена у Службеном гласнику, да није ваљана и неће се примењивати.

Додик је позвао на повратак уставним надлежностима и додао да ће такве особе попут Шмита, кад се формира нова власт у Српској после избора, бити проглашаване персонама нон грате.

Додик је подсетио да ништа не би постојало од Српске да се њена власт у претходном периоду није константно борила за своје интересе, те да је потребно комплетно јединство и руководство које се неће међусобно свађати већ решавати проблеме.

Он је изразио уверење да ће институције власти тако функционисати након избора и позвао народ да о томе добро размисли.

„Ако ови избори покажу да је била воља народа да се различите, непомирљиве структуре укључе у систем власти, то ће довести до дестабилизације Републике Српске, а у дестабилизацији имамо многе аждаје које само чекају да нас прогутају. Зато се јединство мора обезбедити“, упозорио је Додик.

Уставни суд БиХ утврдио је јуче да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како наводи, надлежност БиХ.

Osam učesnika Evroprajda dobilo zabranu ulaska u Srbiju, za dvojicom raspisana poternica

Преузмите андроид апликацију.