Почетна > Србија
Србија

Додик: РС ће издвојити три милиона евра за завршетак Саборног храма у Мостару

Власт Републике Српске ће обезбедити најмање три милиона евра за завршетак Саборне цркве Свете тројице у Мостару, изјавио је данас председник РС Милорад Додик.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

„У идућој години ћемо окупити све јавне институције и распоредити ту обавезу да црква може на то да рачуна“, рекао је Додик и додао да је важно је да се то зврши што пре, пренела је РТРС.

Он је истакао да се мора много радити на томе да се побољша статус Срба у Мостару, који сада није добар, те навео проблем са равноправношћу приликом запошљавања.

„Сарађујемо са градским и другим властима на федералном нивоу али морамо да направимо много више“, истакао је Додик.

Он је рекао да му је драго да постоји интересовање људи који су отишли из Мостара да се врате, али додао да им се мора обезбедити статус који је сигуран, да имају гаранцију да могу ту да живе, школују децу и да раде.

Патријарх Порфирије данас је предводио литургију у Саборном храму у Мостару поводом обележавања сто педесет година од освећења Саборне цркве у том граду.

Саборни храм у Мостару саграђен је 1873, а до темеља је порушен 1992. године. Његова обнова започета је 2010. године и још траје.

Tenzije na Kosovu i Metohiji, najavljeno obraćanje predsednika Vučića, ROSU specijalci na severu, blokiran prilaz manastiru Banjska

 

Преузмите андроид апликацију.