Почетна > Свет
Свет

Додик позвао Шмита да уместо претњи обезбеди потврду СБ УН о именовању

Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је данас Кристијана Шмита да уместо што прети, обезбеди потврду о свом избору од потписница Анекса 10. и релевантну резолуцију о именовању од Савета безбедности Уједињених нација.
Фото: Танјуг/Борислав Ждриња

У отвореном писму Шмиту, Додик поручује да је Савет безбедности УН на Ист Риверу у Њујорку, у оној, како наводи, великој згради до које се лако дође и налази.

„Али очигледно Ви не можете проћи ни тамо, а онда ни овде“, навео је Додик.

Шмит је синоћ изјавио да без присуства Канцеларије високог представника и страних судија у Врховном суду, Босни и Херцеговини прете конфликти и распад.

„Господине Шмит, Република Српска и ја као председник Републике поштујемо међународну заједницу. Често се нисмо слагали са њеним односом према нама, али смо и у неслагању исказивали поштовање. Поштујемо Дејтонски споразум чији су аутори Сједињене Америчке Државе са партнерима. Поштујемо Устав БиХ чији су аутори Сједињене Америчке Државе са партнерима. Поштујемо међународне уговоре, правила, процедуре. Једна од процедура утврђена Анексом 10. Дејтонског мировног споразума дефинише и начин избора Високог представника у БиХ“, навео је Додик.

Шмиту је указао да је заправо он тај који све то крши, а није ни именован сходно поменутој процедури.

„Ви сте је прекршили. Ви нисте именовани сходно тој процедури. Ви нисте Високи представник. Ви не представљате међународну заједницу у БиХ, не представљате стране потписнице Анекса 10, Ви не представљате никога.

Високи представник је био господин Инцко. Био је господин Лајчак. Био је господин Петрич. Карл Билт. И да не набрајам даље, они су изабрани и именовани. Ви нисте“, навео је Додик у писму достављеном и медијима.

Он је поновио да се Шмит лажно представља и да на тај начин компромитује међународну заједницу у БиХ и брука немачки народ.

„Истовремено понижавате и Србе и Бошњаке и Хрвате и све остале који живе у БиХ, отимајући право представницима које су они изабрали да као једини овлашћени доносе законе.

Претварате БиХ у колонију, уместо Парламентарне скупштине Ви доносите законе, а онда намећете Закон који штити Вас, а санкционише оне који се противе Вашем безакоњу.

Дошли сте неовлашћено у БиХ и претите. Данас претите мени, сутра ћете тући грађане на улицама Сарајева јер Вам се не свиђа како вас гледају“, навео је Додик.

Председник Републике Српске истиче да јако поштује Баварску из које Шмит долази и која, како каже, има много тога што Република Српска данас брани.

„Немојте покушавати да у БиХ радите оно што Ви први не би дозволили у Баварској. На страну што немате легитимитет и право да то радите, није људски! И превише Вас је, нећете проћи.

Џаба Вам Марфи и његове фрустрације. Џаба Вам надменост и претње, лажно јуначење. Нећете проћи!“, поручио је Додик.

Шмиту је препоручио: „Уместо што претите, обезбедите потврду о избору од страна потписница Анекса 10. и релевантну резолуцију о именовању од стране Савета безбедности УН-а.

Ако не знате, седиште Савета безбједности УН-а је на Ист риверу у Нјујорку у оној великој згради. Лако се дође и налази.
Али очигледно Ви не можете проћи ни тамо, а онда ни овде“.

Lukašenko otputovao u Rusiju na razgovore sa Putinom

Преузмите андроид апликацију.