Почетна > Србија
Србија

Додик: Поред свих изазова Српска урадила добре ствари за своје грађане

Поред свих изазова Република Српска је урадила добре ствари за своје грађане, рекао је председник Српске Милорад Додик и истакао да је посебно поносан на чињеницу да је у периоду пандемије и сукоба у Украјини урађено много доброг.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић
„Поносан сам што је формиран Фонд солидарности за дијагностику и лечење оболења, стања и повреда деце у иностранству, те што је омогућено да сви они којима је таква врста помоћи потребна то и имају од друштва“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.
Најавио је помоћ младима почетком наредне године на начин како је то било и раније.
Рекао је да су један од важнијих догађаја ове године били фер и поштени избори, али и да је ЦИК БиХ покушала да доведе у питање валидност изборних резултата, али у томе, казао је, нису успели.
Истакао је да је безбедност у Републици Српској стабилна и додао да ће то стање бити задржано и наредне године.

„И економски смо стабилни, измирујемо све обавезе, не каснимо ни у једној ставци, измирујемои плате, пензије, према борцима, социјланим категоријама. Усвојен је буџет за следећу годину. Наш јавни дуг је пет милијарди КМ, а односи се на 36 одсто БДП-а. Када видите земље ЕУ, Република Српска има најмањи дуг од свих“, казао је Додик.

Навео је да је дошло до поремећаја на тржишту.

„Изгубили смо тржишта у Русији, односно знатно су смањена због сукоба у Украјини, и то покушавамо надокнадити на другим тржиштима“, рекао је Додик и истакао да је жеља да се сваке године повећава просечна плата.

Истакао је да у Републици Српској никада није било више запослених – 290.000 и додао да се ради на растерећењу Пенционог фонда.
Говорећи о инвестицијама, Додик је рекао да ће оне бити на реалним условима.

„То су Хидроелектрана Бук Бијела, Термоелектрана Угљевик, реконструкција Термоелектране Гацко, потом гасовод из Србије према Бањалуци, изградња соларних електрана на ветар, као и путна инфруструкутра. У овом тренутку створени су сви услови за потписивање уговора о изградњи болнице у Требињу. Почињемо са изградњом реконструкције дела у УКЦ Српске“.
Додик истиче да су путеви и ауто-путеви у Републици Српској веома важни и подсетио да је завршена реконструкција пута Љубиње-Требиње.
„Реконструисан је пут Пале-Јахорина. И даље реконструкције путева су настављене, а магистрални пут од Приједора до Бањалуке је завршен. Што се тиче ауто-путева настављамо са изградњом деонице пута од Бијељине до Раче, то су радови који су раније започети. Ради се деоница пута од Вукосавља до Брчко Дистрикта, али смо и договорили трасу ауто-пута кроз Брчко, која ће повезивати Бањалуку и Београд“, навео је Додик.
Истакао је да Српска има стабилно тржиште и да неће имати проблема са електричном енергијом, пренела је РТРС.

Momirović: Srbija se najbolje u regionu nosi sa inflacijom

Преузмите андроид апликацију.