Почетна > Србија
Србија

Додик: Или уставна БиХ или је неће бити

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да ће БиХ бити уставна или је неће бити и да свако наметање Кристијана Шмита није адекватно јер он није легално изабран и нема правног основа да било шта доноси.
Фото: Танјуг/AP Photo

„Ми хоћемо уставну БиХ. То што покушавају с том причом око наметања решења од високог представника, он је лажан, и свако његово наметање није адекватно“, рекао је Додик после седнице Председништва БиХ.

Он је поновио да Шмит није легално изабран и нема правног основа да било шта доноси, а све одлуке које буде доносио нису правно ваљане.

Додик је истакао да друга два члана Председништва делују синхронизовано када је у питању провођење бошњачке политике.

Додао је да се 10 и више година разговара о Изборном закону и да је сада то пропало, те да Шмит не може наметати решења.

„Сад сам причао са немачким послаником (посланик Хришћанско-демократске уније у Бундестагу Питер Бејер) који је иначе адвокат. Питао сам га да ли познаје термин владавина права. Само се заруменео“, рекао је Додик новинарима испред Председништва.

Додик је навео да је на данашњој седници Председништва прихваћена његова иницијатива којом ће се БиХ придружити групи од више од 30 земаља ЕУ и региона које су већ раније усвојиле иницијативу о дефиницији појма антисемитизам.

„Пре неколико дана сам био у Израелу и тамо сам са званичницима договорио да покренем иницијативу о томе да се кроз закључак Председништва усвоји неформална, необавезујућа дефиниција термина антисемитизам. Захвалан сам овој двојици чланова Председништва што су ту иницијативу прихватили“, навео је српски члан Председништва БиХ, пренела је РТРС.

Prijavilo se 194.267 građana za vaučere, ostalo još malo

Преузмите андроид апликацију.