Почетна > Србија
Србија

Додик: Да се нова деоница зове „Аутопут српског јединства“

Срспки члан Председништва БиХ Милорад Додик предложио је данас да се нова деоница аутопута, која почиње да се гради, од Раче до Бијељине, зове – Аутопут српског јединства, поручујући да лошим и похабаним путевима људи само одлазе, док новим, аутопутевима – људи долазе.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Обраћајући се окупљенима на обележавању почетка радова, Додик је захвалио на свој помоћи и подршци Србије, Републици Српској, и истакао да председник Александар Вучић никада није оклевао да помогне Српској и покаже свој однос на најбољи начин.

“А, нама је то потебно, да после година исказивања братске љубави, без конкретних аранжмана, последњих година заједно обележавамо неколико значајних датума, инвестирамо заједно у путеве и друге пројекте”, рекао је Додик.

Он је указао да нема општине у РС, укључујући и Брчко, у којој нема једног пројекта који финансира или суфинансира Србија.

“То је нама важно. Желим да добијем сагласност од вас, да се овај пут, деоница и део према Брчком, све до спајања са аутопутем “9. Јануар“, зове Аутопут пут српског јединства”, рекао је Додик.

Поручио је да су аутопутеви важни, јер малим, лошим, похабаним путевима људи одлазе, а великим, аутопутевима – људи долазе.

Указао је да ће нови пут значити за цео крај, јер је то један од највећих инфаструктурних пројекара тог дела РС.

“Ићи ћемо и даље, до Приједора, Новог града. У преговорима смо за израду пројектне документације за брзу саобраћајницу од Бијељине, све до Сокоца, јер желимо у да се “сретнемо“ у Вишеграду, а онда од Вишеграда да наставимо до Требиња. Да Република Српска буде повезна аутопутем”, рекао је Додик.

Констатовао је да ће за то требати много средстава, хтења и воље, али и да је РС способна и спремна да то уради.

“Када смо пре 10 година рекли да хоћемо аутопут од Бијељине довде, многи су били скептични, сада је то реалност. Верујем да ћемо за четири или пет година имати спојену деоницу пута све до Добоја, где је већ спојен пут до Бањалуке и да ћемо обележити један од највећих успеха таквим повезивањем”, рекао је Додик.

Како је рекао, управо то је “Отворени Балкан”, који подразумева укидање баријера.

“Имамо проблем са другима у БиХ, који то сматрају као неку “српску подвалу“. Али, не смета им да од мене траже то. Чланови Председништва БиХ тражили су ми на Брду код Крања да замолим Вучића да их третирају као “Отворени Балкан“, да ја то испреговарам и договорим. Рекао сам им – питајте га ви, ви бисте добили бенефите, а не бисте да уђете у ту иницијативу. Није то Вучићев процес, већ наш”, рекао је Додик.

Захвалио је свима који су ангажовани на изградњи аутопута.

“Ово ће значити много, проширити видике, неће поделити никога, јер ћемо обезбедити да све буде интегрисано”, рекао је Додик и још једном захавлио Вучићу на присуству, што заједно обележају и овај празник и почетак радова на аутопуту код Бијељине.

Srpska trobojka i južno i severno od Ibra

Преузмите андроид апликацију.