Почетна > Србија
Србија

Додик: Централна банка БиХ 15 милијарди КМ инвестирала у иностранство

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, изјавио је данас да Централна банка (ЦБ) БиХ има више од 15 милијарди КМ инвестираних у иностранству и навео да би тај новац могао да се инвестира у домаће обвезнице и тако допринесе санацији енергетске кризе и уложи у друге привредне активности у БиХ.
додик
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Централна банка БиХ има инвестираних преко 15 милијарди КМ у иностранству, од чега је око 11 милијарди марака инвестирано у обвезнице европских земаља, највише у Немачкој и Француској, навео је Додик на Твитеру.

У задњих неколико година, каже, каматне стопе на то су биле негативне, што значи да је ова банка дала новац иностранству и још им за то плаћала камату, преноси РТРС.

Очито је, наводи Додик, да Централна банка БиХ може да финансира друге државе, а само не може инвестирати у обвезнице БиХ и ентитета, чиме се шаље лоша порука инвеститорима.

„Девизне резерве служе као покриће за конвертибилне марке и уколико би нека од ових земаља одлучила да блокира средства која је добила од БиХ, био би срушен монетарни систем БиХ“, истакао је Додик.

Наводи да је Централна банка БиХ од камата зарадила преко 500 милиона евра, што је за толико више него што је потребно за покриће конвертибилних марака.

„Изменама Закона о Централној банци БиХ могло би се емитовати конвертибилних марака и за тај новац купити домаће обвезнице, те тако допринети санирању енергетске кризе и уложити у друге привредне активности у БиХ. Ако сад није вријеме за тако нешто – када ће бити?“ упитао је Додик.

Dodik: Šmit nema pravo da interveniše u zakonodavstvu BiH

Преузмите андроид апликацију.