Почетна > Србија
Србија

Додик: БиХ се распада, Република Српска има одлуке потребне за самосталност

Председник РС Милорад Додик изјавио је данас да је, упркос покушајима да се покаже да БиХ напредује, само питање времена када ће се та држава распасти и нагласио да је Република Српска у последњих 10 година у Народној скупштини донела све одлуке које су неопходне за њен самостални статус.
Фото: Танјуг/Хина/фото Фена/Азим Љајовић

Додик је за БХТ1 рекао да у Сарајеву никако не схватају да Срби хоће уставну БиХ и да неће да буду у „оваквој лажној, наметнутој земљи“.

Он је навео да је једини могући начин да се очува БиХ – договор, о свему што је могуће, уместо само о ономе што, како наводи, Бошњаци желе, преноси РТРС.

„У Сарајеву се утркују да подрже лажног високог представника (ЕУ за БиХ Кристијана Шмита) који својим деловањем прави лажну БиХ. Ако они мисле да на тај начин добијају све што желе, онда је нама јасно да сви ти из међународне заједнице раде за муслиманску страну, против нас, и наравно да се томе супротстављамо“, изјавио је председник Српске.

Додик је рекао да су најаве из Канцеларије високог представника (ОХР) о наметању законског оквира уколико власт на нивоу БиХ не усагласи техничке измене Изборног закона БиХ непотребне, рогобатне, фашистичке, те да је став и Срба и Хрвата да наметање закона није прихватљиво.

Такође је саопштио да је Америка у БиХ води погрешну политику, те да актуелни амерички амбасадор Мајкл Марфи покушава да, како тврди Додик, са позиције моћи и сакривен иза САД, Републици Српској одузме имовину.

Председник Републике Српске изјавио је да је залагање за БиХ у ЕУ декларативно и да су пропали принципи на којима се ЕУ годинама заснивала и ширила, међу којима и владавина права.

Додик је истакао да не може бити владавине права а да Брисел, по жељи САД, подржава „лажног високог представника Кристијана Шмита или да каже да је владавина права то што он чини у БиХ“.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o imunitetu Srpske

Преузмите андроид апликацију.