Почетна > Србија
Србија

Додик: Бећировић и Конаковић покушавају да став муслимана наметну као став БиХ

 Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је данас да бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић и министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић покушавају да наметну, како је рекао, „наратив Сарајева и муслимана у БиХ као став БиХ“ и оценио да таква политика не води доброме.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Таква политика неће довести до компактног рада у Савету министара, а уколико се тако настави, РС ће редефинисати своје позиције о томе, рекао је Додик за Срну.
Додик је указао да се очигледно наставља стара пракса без обзира на то што је на нивоу БиХ покушано формирање нових органа власти.

Додик сматра да је Бећировић, поводом годишњице рата у Украјини, говорио из своје мржње према РС, Србима и Русији, а да покушава да се, како каже, лажно представи као онај који говори у име БиХ, „иако говори само у име муслимана који су га изабрали“.

Према његовим речима, Бећировић не може да говори у име БиХ јер „није предвиђено Уставом да српски, муслимански и хрватски члан Председништва говоре у име федерација, уколико то нису одлуке органа БиХ, пре свега Председништва“.

Он је нагласио да Бећировића нико није питао у вези са доделом ордена руском председнику Владимиру Путину.

„То је била наша суверена одлука и ми смо ту одлуку донели и доделили Владимиру Путину орден. То…. нема никакве везе са Украјином и оним што се у Украјини дешава“, навео је Додик.
Конаковић је министар иностраних послова БиХ и у том погледу треба да представлја усаглашену политику, а не политику коју он мисли да треба, указао је Додик.
Према његовим речима, немогуће је бити толико наиван или безобразан, или једно или друго, и говорити како се мора пратити политика ЕУ и да је он /Конаковић/ тај који то спроводи, апсолутно занемарујући да је неопходно да сваку одлуку о придруживању ЕУ донесу органи БиХ.

Додик је навео да такви ставови органа БиХ нису постојали и да Конаковић прави кривично дело тиме што шалје своју инструкцију амбасадору БиХ у УН без става Председништва.

Додик је истакао да је апсолутно потребно поново одржати консултације и видети на који начин ће деловати органи федерације, јер ће се у супротном, како је рекао, „све распасти као кула од карата“.
Конаковић је рекао у петак да „чуди бурна реакција представника Републике Српске“ на његову инструкцију амбасадору БиХ у УН Свену Алкалају о начину гласања у УН о резолуцији којом се Русија позива да се повуче из Украјине, иако за то није било консензуса у Председништву БиХ, наглашавајући да његова инструкција произлази из „поштовања обавеза из кандидатског статуса БиХ да прати сполјну политику ЕУ“.
Бећировић је, поводом годишњице рата у Украјини, саопштио да осуђује Путинову политику и да се „БиХ заједно са слободним и демократским светом солидарише са украјинским народом у борби за слободу“.

U Abu Dabiju potpisan ugovor o kupovini kamikaza letilica za Vojsku Srbije

Преузмите андроид апликацију.