Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Доделом Фебруарске награде обележен 274. рођендан Новог Сада

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић уручиo je Фебруарску награду овогодишњем лауреату, композитору класичне музике Стевану Дивјаковићу на Свечаној академији у Градској кући поводом Дана града Новог Сада.
Фото: Градске инфо
Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана, а поводом 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.

Престижно градско признање је Дивјаковић добио за своју делатност која је многострана, богата и представља овог уметника не само као успешног композитора, већ и као културног посленика чије се композиције изводе у готово свим земљама Европе, у престижним концертним дворанама.

„Бити Новосађанин данас значи бити становник Европске престонице културе, бити сведок највећег инвестиционог таласа у овом делу Европе, бити савременик бораца за животе и здравље у времену епидемијске кризе.

Нови Сад je данас заправо прича о свима нама, о томе какви смо, шта смо данас, и шта хоћемо да будемо. И као што су они који су постојали пре нас градили бројне задужбине, градећи своје снове о будућности, тако и ми данас настављамо, сигурни у то да ни један сан није немогућ ако у њега чврсто верујете и марљиво радите.

Нама је слобода стигла 1. фебруара пре 274 године, а са њом име, статус, шанса да се град развија и да напредује.

Поносан сам што смо у овим тешким временима здравствене кризе, страха и дубоке патње, успели да наставимо даље, да идемо право напред.

Да наставимо да доводимо инвеститоре, отварамо фабрике и нова радна места, да градимо нове школе, вртиће, научно – технолошке паркове, да развијамо наш Унверзитет, да постанемо регионални ИТ центар, да улажемо у све сегменте живота, да оправдамо још једну титулу – полумилионски град који се најбрже развија у Европи“, рекао је градоначелник Милош Вучевић уручивши Фебруарску награду Стевану Дивјаковићу.

Стеван Дивјаковић се захвалио на признању иницијатору да управо он буде овогодишњи лауреат, а то је Удружење композитора Војводине, уз подршку Српског народног позоришта, Музичке омладине Новог Сада, Војвођанског симфонијског оркестра и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

У оквиру програма, наступио је оркестар „Камерата Нови Сад“, а присутни су били у прилици да поред филма о добитнику награде, погледају и неколико снимака о Новом Саду који је ове године у центру европског културног живота као Европска престоница културе.

Поводом те престижне титуле, „Пошта Србије“ је у сарадњи са Фондацијом ,“Нови Сад – Европска престоница културе“ израдила пригодну марку посвећену Новом Саду која ће данас званично бити пуштена и послата свим градовима побратимима.
Фото: Град Нови Сад

Тим поводом, директор Јавног предузећа „Поште Србије“ Зоран Ђорђевић уручио је маркицу градоначелнику Вучевићу, честитавши Граду Новом Саду рођендан.

Istorijski dan za Novi Sad, pogledajte kako izgledaju markice koje ulaze u istoriju! (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.