Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Додељена признања Змајевих дечјих игара

Књижевник и драматург Угљеша Шајтинац добитник је Змајевог песничког штапа, а њему је и припала част да отвори 64. Јунске програме Змајевих дечјих игара.
Фото: Pixabay/lil_foot

Награда Змајевих дечјих игара за стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу у 2021. години припало је књижевници и новинарки Весни Ћоровић Бутрић, а награда за изузетан допринос популарисању књижевности за децу додељена је књижевнику и преводиоцу Растиславу Дурману, на јучерашњој свечаности у Културној станици “Еђшег”.

Угљеша Шајтинац је, како је појашњено, низ година близак сарадник Змајевих дечјих игара у разним сегментима. Ова уметничка повезаност се огледа у креирању и реализовању програма и публикације. Књижевним радом у домаћу прозну литературу за децу унео је освежење, бавећи се темама односа деце, одраслих и природе у урбаним животним условима.

Весна Ћоровић Бутрић је ауторка више књига и кратких прича и добитница је значајних награда за дечју књижевност.

-Пишем 38 година. Вечито сам била везана за Змајеве дечје игре и свакако да ми је ова награда важна, звучи као фраза али је заиста тако – казала је Ћоровић Бутрић.

Растислав Дурман је кроз деценију списатељским али и медијским ангажовањем радио на популарисању литературе за децу и младе.

Дуга традиција Змајевих дечјих игара

Змајеве дечје игре, као фестивал дечје поезије, драме и луткарских позоришта основане су 1957/58. док као институција културе егзистирају од 1969. године. На свечаности у оквиру Јунског програма додељује се сваке године признање Змајевих дечјих игара, а одлуку о лауреатима доноси Управни одбор.

Фото: Pixabay/paul_stachowiak

Овогодишњи 64. Јунски фестивал Змајевих дечјих игара уз Змајев стих “Речи су дрвета, од њих шума бива” одржава се од 21 . до 27 јуна у Новом Саду и околним насељима.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.