Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дочек у Новом Саду – Прослава која помера границе

Јединствена уметничка прослава у Европи, „Дочек“, отвориће годину титуле Европске престонице културе у Новом Саду уз програм који ће први пут бити виђен на овим просторима.
Фото: НС ЕПК2022

„Дочек“, најбољи европски тренд бренд у области културе, у петој години развоја ће достићи свој уметничко-програмски и продукцијски врхунац.

Више од 400 уметника из Србије и читаве Европе, ставиће фокус на спој уметности и науке, чувајући и промовишући наслеђе великих имена српске науке и уметности, која су досегнула европске и светске оквире – Николу Теслу, Милеву Марић Ајнштајн, Милутина Миланковића, Драгишу Брашована и Љубомира Мицића.

Дочек 2022 – Новосађани осветљују свој град 31. децембра

Новосађани ће 31. децембра симболично осветлити свој град и то програмом инспирисаним ликом и делом великог научника који је осветлио цео свет – Николом Теслом, првим почасним грађанином Новог Сада.

У 20:22 часа, код моста Дуга, биће премијерно изведен део представе „Тесла, изуметник“ у режији Небојше Брадића, у изведби Српског народног позоришта, у коју ће бити укључена и публика, формирајући поворку преко моста Дуга и тако спајајући две обале Дунава све до Подграђа Петроварадинске тврђаве, где ће бити отворена мултимедијална Теслина светлосна галерија.

Несвакидашња прилика за Новосађане и њихове госте да барокни драгуљ, Подграђе, виде у новом руху уз ретко виђене светлосне инсталације и спој различитих уметника који приређују аутентичан аудио-визуелни доживљај.

Фото: НС ЕПК2022

Неки од најзначајнијих уметника из области светлосних уметничких инсталација и перфоманса представиће се у оквиру Теслине светлосне галерије, а међу њима су др Алберто Новело из Италије, Иван Марушић Клиф из Хрватске, Петко Танчев из Бугарске, др Милица Стојшић са студентима сценског дизајна са Факултета техничких наука у Новом Саду и Сташа Кукић.

У сарадњи са њима су бројни музичари, чији ће наступи баш због светлосних инсталација бити посебан доживљај и искуство за публику, а међу њима су тајанствени електро поп дуо Nipplepeople, потом у сарадњи са Аустријским културним форумом стиже и аустријски трио Elektro Guzzi који на иновативан начин приступа извођењу техно музике уживо, београдски састав Канда, Коџа и Небојша, свестрани музичар Ђорђе Миљеновић, као и новосадски ди-џеј састав Noise Destruction, који је скоро три деценије на сцени и бројни други.

Програм у оквиру Теслине светлосне галерије биће завршен 1. јануара, уз светски познат аустријски електро дуо Kruder & Dorfmajster, у сарадњи са Аустријским културним форумом, и београдски састав Минилинија.

Цео програм 31. децембра је бесплатан, а тачне локације и сатницу можете пронаћи на званичном сајту.

Koncert kvarteta “Bilitis” u SNP-u

 

Преузмите андроид апликацију.