Почетна > Нови Сад

Зелени град Нови Сад

Добровољна акција чишћења Бећарца

Поводом Светског дана чишћења, Еу инфо поинт Нови Сад, Новосадски волонтерски сервис, Еко курир, JCI Србија и ОПЕНС организују здружену акцију чишћења омиљене новосадске “дивље” плаже Бећарац.
Фото: ЕУ Инфо Поинт Нови Сад
Позивају се сви заинтересовани грађани да се придруже у акцији 17. септембра од 10 до 13 часова и  да заједно учине овај потез обале Дунава лепшим и чистијим за све суграђане.

Светски дан чишћења један је од највећих грађанских покрета нашег времена, који уједињује 191 државу широм света за чистију планету. Тог дана, волонтери и партнери широм света окупљају се чистећи смеће и погрешно управљани отпад са наших плажа, река, шума и улица.

Неправилно одлагање отпада и дивље депоније нарушавају квалитет ваздуха, емитовањем гасова који доприносе ефекту стаклене баште, а могу доспети и до вода које контаминирају земљиште и подземне воде органским једињењима. Зато овом акцијом организатори желе да укажу на то зашто је важно да правилно одлажемо отпад.

Место окупљања за све који желе да учествују у акцији је Бици Оаза између Кеја и Филозофског факултета у 9:30. Организатори обезбеђују алате за рад – метле, ашове, лопате, грабље, рукавице, џакове, али и храну и пиће за учеснике.
Од 2018. године, Светски дан чишћења окупио је милионе људи.

У 2018, 17,6 милиона и 2019, 21,2 милиона хероја животне средине придружило се епском 36-сатном зеленом таласу чишћења широм света – почевши од Новог Зеланда па све до Хаваја.

Светски дан чишћења користи моћ људи широм света да постигну невероватне ствари удруживањем.

Његова лепота лежи у сарадњи, изградњи мостова између различитих заједница, укључујући све нивое друштва – од грађана преко корпорација, до званичних институција.

Акцију је подржала ЈКП Чистоћа Нови Сад.

Akcija zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća

Преузмите андроид апликацију.