Почетна > Србија
Србија

Добро вино се роди у винограду, у винарији се може само покварити

Ако су савладани сви изазови које су донеле климатске промене, онда произвођачи могу да очекују добру бербу.
Фото: Pixabay/koreafreund

Винарска 2022. донела много изазова винарима. Али, на четири хеткара Винарије ДиБонис у Суботици су их успешно савладали. За разлику од других винограда, где је због високих температура дошло до сушења, па онда због јаких киша и до пуцања и труљења плода, у њиховом винограду приноси су здрави и тридесет до четрдесет процената већи него прошле године, за коју је такође оцењено да је добра. А све то захваљујући љубави према послу, бризи према лози и наводњавању у критичним моментима.

„Мени се чини да је ова година јако добра. Бар за нас. Јер, ми смо наводњавали лозу током целог лета и немамо никаквих проблема – значи савршено је здраво, немамо ни проблема после кише, приноси су већи него прошле године, тако да је могу да кажем да сам задовољан, мада смо још на средини бербе, али ако не буде неких лоших временских прилика, ја мислим да можемо веома лепу годину закључити“, каже винар Ласло Бони.

Прве процене говоре да је ниво шећера на оптималном. У току је берба рода за розе, док је црно грожђе и даље на чокотима, па ће тако гроздови за познате сорте црног вина попут Шираза бити бране за око месец дана, па ће се тек тада моћи дати процена каква ће црна вина овогодишњег рода бити.

„Добро вино се роди у винограду, у винарији се може само покварити. Мени није циљ да покваримо него да побољшамо и сада се морамо фокусирати на винарију, значи на вино – шта ће бити, како ће бити, како ће се завршити ферментација и тако даље, а ми већ имамо и готова вина, тако да – први покушаји дегустације су веома позитивни. Док није у чаши ја не волим да причам о квалитету итд. Када већ пробамо, то је неки коначни суд са којим можемо оценити ову годину“, додаје Бони.

И сви се надају да ће сва вина од овогодишњег рода винове лозе бити на том нивоу и да ће берба две хиљаде двадесет и друге, и поред свих климатских изазова које је донела, у винском свету бити означена као – добра година.

Trinaest reči koje većina ljudi ne izgovara pravilno

Преузмите андроид апликацију.