Почетна > Србија
Србија

Добрим резултатима изненадили смо и Светску банку

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, поводом вести да је Светска банка повећала прогнозу раста Србије на шест процената, да је Србија и у условима највеће светске економске кризе показала колико је њена привреда витална и отпорна.
Beograd, 5. oktobra 2021.- Ministar finansija Sinisa Mali odbacio je danas tvrdnje da ima 24 stana u Bugarskoj, navodeci da on nije Dragan Djilas koji ima desetina miliona evra na of sor racunima, kao ni Gojko Djilas da ima 35 stanova.On je to izjavio danas na konferenciji za stapmu u Skupstini Srbije gde je obrazlagao zakone iz oblasti finasija, a na pitanje novinara o optuzbama koje je izneo KRIK medijski saradnik Medjunarodnog konzorcijuma istrazivackih novinara (ICIJ) u isitazivanju nazavanom „Pandorini papiri“. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Светска банка повећала је прогнозу раста Србије за 2021. годину за један процентни поен на шест посто, у ажурираном јесењем извештају о Светским економским изгледима.

Министар је подсетио да је само девет месеци раније, у јануару, Светска банка предвиђала раст Србије од 3,1 одсто, у јуну пет процената, а сада, свега три месеци касније – шест, саопштило је Министарство финансија.

„Верујем да смо изнанадили све, па чак и њих са својим резултатима. Србија, у условима највеће светске економске кризе, показује колико је њена привреда витална и отпорна“, рекао је Мали.

Како се наводи у саопштењу, он је истакао да верује да је за делимичан успех заслужна и држава, јер је имала слуха за захтеве привредника, као и да верује да ће Светска банка још једном ревидирати своје пројекције навише.

„Ми верујемо да ћемо бити и бољи од тога, тако да ћемо по други пут ревидирати нашу пројекцију, и то на 7 посто до краја године“, навео је Мали.

Министар финансија каже да је то најбољи одговор онима који критикују економску политику Србије.

„Нема бољег демантија од тога, кад ваш успех мери и препознаје свет. Како се приближава крај године, наш труд да економију одржимо на високим разинама, одговорно вођење фискалне и економске политике, добиће потврду и од многих других, а то ће се огледати кроз стабилан раст и константан прилив инвеситиција, које су само у првих седам месеци ове године износиле 2,14 милијарди евра“, рекао је Мали.

Он је нагласио да ће се посвећеност Владе Србије да се бори за бољи живот грађана најбоље видети кроз буџет за следећу годину, који ће бити, како је рекао, економски, финансијски и социјално избалансиран буџет.

„Расположив фискални простор у 2022. години биће опредељен за наставак улагања у капиталне инвестиције и здравствени систем, умерено повећање пензија и плата у јавном сектору као и наставак пореског растерећења привреде. Те мере дизајниране су тако да не угрозе стабилност јавних финансија и темпо смањења јавног дуга, затим да одрже животни стандард становништва и помогну привредни развој“, поручио је Мали.

Raste broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji

 

Преузмите андроид апликацију.