Почетна > Свет
Свет

Добре вести и преокрет: Стиже нова вакцина?; „Ствара доживотни имунитет“

Пред светом је трећа година борбе против коронавируса, али добра вест стиже из Токија у Јапану.
Фото: Pexels/HakanGERMAN

Наиме, јапански научници ужурбано раде на револуционарној вакцини које ће гарантовати доживотну учинковитост, објавио је портал „Јапан Тајмс„.

Подсетимо, постојеће вакцине због пада нивоа антитела захтевају убризгавање појачивача – тзв. бустер доза – а ново цепиво требало би човечанству донети велики преокрет – осим здравствене користи, оно би могло довести и до значајних финансијских уштеда – и то на глобалном нивоу.
Мицхинори Кохара, профессор емеритус са института „Токио Метрополитан Институте“, почетком 2020. почео је да размишља о цепиву које би, попут онога за велике богиње, помогло да се искорени опасан коронавирус. Кохара је пуне три деценије обрађивао тему вируса вакциније, који је коришћен управо у цепиву против великих богиња, а које је године развио британски лекар Едвард Џенер. Његова вакцина успешно је искоренила заразну болест, а последњи познати случај био је пацијент из Сомалије 1977. године.

Кохара је у априлу 2020. у сарадњи с Националним институтом за заразне болести почео развијати рекомбинантни вирус, који садржи шиљасти протеин вируса САРС-КоВ-2, узрочника ковида 19. Његов тим одабрао је непатогени сој, који делује као изузетно учинковит и сигуран вирусни вектор, преноси.

“Virus više nije isti kao pre” – rezultati istraživanja o omikronu

 

Преузмите андроид апликацију.