Тајна овог феномена лежи у присуству антиоксидативних супстанци – катехина.
Одрасли и деца ће радо дочекати ову вест: чоколада нас не гоји.
Ово се наводи у студији коју је спровео Универзитет у Гранади.
Истраживање је пратило велики узорак младих људи, тачније 1.500 адолесцената, из 6 различитих европских земаља, како би се проверило колико би унос чоколаде могао да подстакне дебљање.
Истраживачи су потврдили да је, без обзира на физичку активност и стил исхране, конзумација чоколаде обрнуто пропорционална телесној масноћи (мерено индексом телесне масе, величином струка и мером која се зове „анализа биоимпедансе“).
Закључци овог истраживања открили су тајну овог феномена у присуству антиоксидативних супстанци, катехина, садржаних у чоколади.
У пракси, конзумација чоколаде без дебљања била би последица ових супстанци које могу да стимулишу правилан метаболизам, стварајући противтежу калоријском садржају какаоа.
Друга студија, током које је спроведено неколико експеримената, показала је да исхрана богата катехинима смањује гојазност и побољшава регулацију нивоа шећера.
Преузмите андроид апликацију.