Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Добар телефон не мора да буде скуп, али мора да испуњава ова три услова

Често се ствара утисак да су висока цена и квалитет нераздвојни кад су телефони, али и други паметни уређаји у питању. То би макар произвиђачи волели да мислите.
Фото: Pexels/Photomix company

Међутим, у пракси се све више се потврђује да добар телефон не мора нужно бити скуп, већ да је кључ у томе да испуњава одређене услове који омогућавају премијум искуство без пробијања буџета.

Ово су три основна услова која треба да испуни добар телефон, без обзира на цену.

Екран

Екран је ствар са којом остварујемо највише интеракције и вероватно пресудан за први утисак о неком уређају. Међутим, екран нису само боје, приказ и резолуција. Веровали или не, екран је постао најбитнији фактор који утиче на перцепцију брзине неког уређаја и та брзина се мери у херцима.

Објашњење је поприлично једноставно.

Оно што је годинама Епловом iOS-у давало невероватан осећај флуидности, нарочито код корисника који прелазе са јефтинијих андроида, није био процесор, већ перфектно утегнуте анимације које су одавале утисак да читав систем „лети“, иако можда објективно није био бржи од неког врхунског андроида. Произвођачи андроида су то у међувремену схватили и почели све више пажње да полажу у тај сегмент.

Данас је читава индустрија паметних телефона отишла корак даље.

У последњих неколико година велики број уређаја има „утегнуту“ анимацију и прелазе, али се та анимација због ограничености екрана приказује у 60 сличица у секунди.

Ту се сад враћамо на херце. Екран од 120 Hz није толико ограничен и дозвољава систему да анимацију ‘догура’ до 120 сличица у секунди, што нашем оку одаје инстант осећај флуидности и брзине. Наравно, постоје телефони и са већим бројем херца од тога – 144 Hz , 165 Hz , 240 Hz , али 120 треба посматрати као неки минимум.

Ако користите Ајфон, 120 Hz можете добити само на Про моделима, и то 13. и 14. генерације. Код Андроида се ситуација знатно разликује, па тако и телефони средње класе имају брзо освежавање.

Већина корисника ће вам рећи да се Hz не могу лако описати, док се први пут не доживе. Зато неким корисницима Андроида средње класе који имају екран од 120 Hz , делује споро када узму неки јефтинији Ајфон, иако се објективно ради о много бржем уређају.

Када једном почнете да скролујете у 120 Hz , све испод тога почне да вам „боде очи“ Ово, наравно, није права брзина уређаја, већ перцепција, али јако важна, што су произвођачи у последњих неколико година схватили и то активно експлоатишу. Ако је екран макар 120 Hz , осећај флуидности уређаја је практично загарантован. Али не у потпуности без следеће ставке.

Чипсет

Други фактор је чипсет. Иако је ово сегмент који је крајњим корисницима највише конфузан, постоји неколико смерница које могу да рашчисте конфузију и олакшају избор.

Прво, када су Ајфони у питању – ту нема много филозофије. Који год Ајфон да купите, а који тренутно постоји у понуди, понудиће врхунски чипсет. Епл се са тим стварима никад не игра. Епл често истим чипсетом покрије читаву серију уређаја, без обзира на цену. Зато је скоро сваки тако брз.

Кад су Андроиди у питању, где заправо спада већина корисника у Србији, али и у свету, ситуација је потпуно другачија.

Број језгара и гигахерце слободно заборавите јер више нису толико релевантан фактор код одабира правог процесора – било код телефона или рачунара.

Три имена са којима ћете се најчешће сусретати су Snapdragon, Exynos и Mediatek.

Код Snapdragon-а је ситуација најједноставнија. Ако назнака почиње бројем 4 ради се о чипсету веома скромних перформанси. Ако почиње са 6 или 7 (нпр. Qualcomm Snapdragon 695, Snapdragon 732G…), ради се о уређају средњих перформанси који може да покрије основне потребе, али није намењен за интензивније задатке, мултитаскинг и захтевне игре. Ако је 8 (нпр. Qualcomm Snapdragon 8 Ген 1, 2…или нешто старији Snapdragon 888), ради се о телефону врхунских перформанси са којим нема грешке.

Еxyнос покреће Самсунгове телефоне који не спадају у најновију S и  Z серију.

И он има једноставна правила. Ако нумерација почиње са 1 (Exynos 1080, Exynos 1280, Exynos 1380) ради се о чипсету средње класе, док нумерација која почиње бројем 2 (Exynos 2100, Exynos 2200) означава да се ради о напредном чипсету. Други број назначава позиционирање у оквиру класе.

Медиатек се све чешће појављуе и може се класификовати према називу. Ако у свом имену садржи Дименситy углавном се ради о добром чипсету. Ако пише Хелио, ради се о чипсету средње класе, а ако у називу испред броја стоји МТ, те чипсете треба избегавати.

Од чипсета делимично зависи и трајање батерије. Најновији чипсети нису само бржи, већ и троше мање енергије.

Добар телефон треба да има прилагодљив хардвер који је довољно моћан за свакодневне задатке као што су сурфовање интернетом, коришћење апликација и гледање видео садржаја. То не значи да телефон треба да буде најбржи на тржишту, већ да треба да пружа доследне перформансе без приметних застајкивања или успоравања, што је данас могуће и са чипсетима средње класе.

Камера

Камере паметних телефона су у последње време постале више софтвер, него хардвер. У спецификацијама нарочито треба обратити пажњу на отвор бленде (f/ број), величину пиксела (µm) и да ли уређај има оптичку стабилизацију слике (ОИС). Још неке ствари на које можете обратити пажњу јесу брзина затварача (схуттер спеед) и ИСО. Међутим, ове карактеристике најчешће нису наведене на спецификацијама.

Поред ова три кључна фактора, пожељно је и да уређај има неки ИП сертификат (ИП67, ИП68…), што значи да је у неком степену отпоран на воду и прашину.

Данашњи тржишни пејзаж нуди широк спектар опција, стога се препоручује детаљно истраживање и упоређивање модела пре него што донесете одлуку. Без обзира на буџет, кључ је да се држите основних услова – прилагодљивих перформанси, квалитетне камере и дисплеја.

На крају дана, добар телефон је онај који задовољава ваше личне потребе и пружа вам задовољство током свакодневног коришћења.

Namirnice koje mogu uticati na pozitivno raspoloženje: Stručnjaci tvrde da treba svakodnevno da ih konzumirate

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке