Последњих неколико година све је више гојазних особа и чињеница да је у 2016. години више од 1,9 милијарди одраслих особа имало прекомерну тежину, а њих 600 милиона је било гојазно, поражава.
Такође је процењено да је у 2020. години, више од 38 милиона деце млађе од пет година имало прекомерну тежину и да тај број и даље расте.
Један од разлога за прекомерну тежину јесте и неконтролисано коришћење шећера у различитим намирницама и у пићу. Прекомерно коришћење шећера у исхрани повезано је не само са гојазношћу већ и са већим ризиком настанка дијабетеса, кардио-васкуларних и других обољења.
Због тога, пре више од 50 година, како би задржали сладак укус, а избегли велике количине шећера, многи произвођачи хране и пића, почели су да користе вештачке заслађиваче. У САД је дозвољено коришћење само осам вештачких заслађивача, међу којима је и аспартам, док је у Европи дозвољено коришћење нешто већег броја. Поред вештачких заслађивача дозвољено је и коришћење шећерних алкохола, какав је сорбитол и они се чак и не сматрају додацима храни.
Већина људи користе храну и посебно пића са вештачким заслађивачем како би смањили унос шећера и на тај начин пробали да смршају. До сада се сматрало да вештачки заслађивачи не представљају значајну здравствену претњу, а да могу бити од користи пре свега због спречавања настанка каријеса и краткорочну контролу телесне тежине.
Међутим, Светска здравствена организација је издала упозорење у вези са коришћењем вештачких заслађивача у циљу контроле телесне тежине и смањење ризика од настанка болести, истакавши да дуготрајна употреба вештачких заслађивача, не само да није ефикасна, већ да може представљати и ризик по здравље.
Свако дуготрајно коришћење, каже се у препоруци, повећава ризик од настанка дијабетеса типа 2, кардио-васкуларних болести и повећава смртност код одраслих. Ова се препорука не односи само на оне који већ имају дијагностикован предијабетес.
Kraljevski prirodni lek: Biljka koja se u medicini koristi vekovima
Преузмите андроид апликацију.