Почетна > Србија
Србија

До краја године имаћемо три пута више електричне енергије из соларних извора

Државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић, рекла је данас да су изменама прописа створени услови да грађани и комерцијални купци могу да производе зелену енергију постављањем соларних панела и да ће у овој години Србија имати три пута већу производњу електричне енергије из соларних панела захваљујући олакшаним процедурама и субвенцијама Министарства рударства и енергетике.
оие
Фото: Pixabay/MariaGodfrida

Атанацковићева је подсетила да је у априлу прошле године усвојен Закон о обновљивим изворима енергије који је увео категорију купца-произвођача електричне енергије, а затим и одговарајућа уредба, чиме је поједностављена процедура добијања тог статуса.

„Уредбом је поједностављена процедура за домаћинства која желе да ставе соларне панеле, тако што је уместо некадашњих 20 корака и више од шест месеци чекања, процедура сведена на то да они купе панеле, поставе их на кров и онда лиценцирани инжењер прегледа инсталације, да изјаву да је то у реду, а затим се закључи уговор о купцу-произвођачу са ЕПС снабдевањем и прикључи се на мрежу. Та процедура сада траје неколико недеља и врло је ефикасна“, подсетила је Атанацковићева.

Нагласила је да је ова мера важна и за привреду, за компаније које имају велику потрошњу електричне енергије, и плаћају високу цену струје, нарочито у времену глобалне енергетске кризе, јер ће на овај начин моћи да смање своје рачуне, али и да постану енергетски сигурне.

„Важно је да се истакне да је купац-произвођач мера која утиче на енергетску безбедност и независност наших објеката. Ми смо, када ставимо соларне панеле, када имамо сопствену електрану из које производимо електричну енергију, независни од промена које се могу десити на глобалном нивоу“, изјавила је Атанацковићева.

Повећање капацитета за производњу енергије из ОИЕ једини начин да се обезбеди сигуран и самодовољан електроенергетски систем, а да уједно чувамо животну средину.

Навела је да је пре увођења позиције купца-произвођача, за протеклих 10 и више година, Србија имала тек 11 мегавата струје из соларних панела.

„До краја године очекујемо да ћемо имати три пута више мегавата струје из соларних панела. Грађани су препознали важност инвестиција у ОИЕ. До данас је званично уписан 131 прозјумер у регистар и свакога дана видимо повећање тих бројева, док на чекању имамо још око 25 мегавата који ће се такође прикључити. У односу на свега 11 мегавата соларних електрана које смо имали у претходним годинама, захваљујући залагањима Министарства у једној години ћемо утростручити производњу електричне енергије из соларних извора“, рекла је државна секретарка.

оие
Фото: Pixabay/PhotoMIX-Company

Државна секретарка је рекла да је доношење стратешких докумената у енергетици важно како би се постигла енергетска безбедност уз смањење емисије штетних гасова у наредним деценијама.

„Недавно смо представили прве сценарије Националног интегрисаног енергетског и климатског плана који ће допринети квалитетнијем и здравијем животу свих наших грађана, уз обезбеђивање енергетске сигурности и безбедности. Нажалост, Србија данас не производи довољно енергије за сопствене потребе и план предвиђа велике инвестиције у енергетски сектор, нарочито у ОИЕ, чије капацитете морамо вишеструко да повећамо како бисмо имали стабилну производњу струје, без потребе да је увозимо. Реализацијом плана до 2030. године имаћемо 40 одсто мању емисију штетних гасова, као и 40 одсто веће учешће ОИЕ у производњи електричне енергије. Битну улогу у том плану имају и прозјумери тако да ћемо и у наредном периоду наставити да субвенционишемо грађане да постављају соларне панеле на своје кровове“, рекла је она.

Srbija ima dobre osnove za unapređenje stanja u energetici

 

Преузмите андроид апликацију.