Почетна > Бизнис
Бизнис

До данас пријава послодаваца за укључивање у дуални модел образовања

Рок за пријаву послодаваца за укључивање у дуални модел образовања истиче данас, подсећа Привредна комора Србије.
послодавци
Фото: Pixabay/StockSnap

ПКС подсећа да ће, од следеће школске 2023/2024. године, у понуди бити осам нових образовних профила. Електротехничар енергетике, техничар друмског саобраћаја, техничар дизајна графике, наутички техничар-речни смер, техничар грејања и климатизације, цвећар-вртлар, техничар хортикултуре и тапетар-декоратер.

„ПКС је у претходном периоду спровела интензивну кампању анимирања послодаваца за укључивање у дуални модел образовања. Одржала значајан број индивидуалних састанака са заинтересованима.

Имајући у виду чињеницу да захтеви још увек пристижу, компанијама смо дали могућност да се пријављују до половине децембра“. Изјавила је раније руководилац Центра за дуално образовање и образовне политике ПКС-а Мирјана Ковачевић.

Највеће интересовање међу послодавцима је традиционално за образовне профиле из области машинства и обраде метала, електротехнике и угоститељства. Али је приметан пораст интересовања за профиле из сектора шумарства и обраде дрвета.

Ковачевићева је подсетила да компанија уласком у дуални модел образовања има могућности да стекне квалификован и обучен кадар. Спреман да се одмах укључи у процес рада и тиме знатно смањи трошкове за обучавање радне снаге.

Додала је да ученици у дуалном образовању проводе одређени број дана у компанији, чиме се код њих развија осећај припадности фирми, усвајају пословну културу и начин рада конкретног предузећа, а истовремено се јача поверење између ученика и послодавца, што накнадно води ка сарадњи на обострано задовољство.

Mali s potpredsednicom DFC o ekonomskoj situaciji u Srbiji i svetu

 

Преузмите андроид апликацију.