Почетна > Србија
Србија

Ђурић на изложби о мисији Халијард у Северној Каролини

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић присуствовао је, на позив Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција, обележавању мисије „Халијард“. У Северној Каролини, саопштила је амбасада Србије у Вашингтону.
Ђурић
Фото: Танјуг/Приватна Архива Амбасадора Марка Ђурића

Обративши се у својству почасног госта, амбасадор Ђурић осврнуо се на период успостављања дипломатских односа Србије и САД пре више од 140 година. Истичући историјско савезништво наша два народа у оба светска рата, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је амбасадор Ђурић говорећи о посебној улози српске војске и српског народа у Другом светском рату. Указао на то да су вредности и слободарски принципи за које су се наши преци тада борили. Раме уз раме са америчким савезницима исти они који и данас везују оружане снаге наших двеју земаља. За шта је најсветлији пример сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја.

Ђурић је подсетио да је пре две године, на иницијативу председника Александра Вучића, у Прањанима саграђен и свечано отворен Меморијални комплекс посвећен мисији „Халијард“. Као и да је обележавање годишњице ове војне операције прошле године увршћено у Државни програм обележавања годишњица историјских догађаја Србије.

„Поносан сам на то што наши народи, наше институције и наше владе одају почаст храбрим људима који то заслужују. Настављају да причају приче које заслужују да буду испричане“, додао је Ђурић, преноси амбасада.

Eskobar: Očekujem dogovor Beograda i Prištine narednih dana

 

Преузмите андроид апликацију.