Почетна > Србија
Србија

Ђурић: Дијалог је у коми, нова хапшења рукавица бачена у лице САД и ЕУ

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је  данас да је дијалог Београда и Приштине у коми, и оценио да је то између осталог и зато што многе земље не користе свој ауторитет и утицај или нису заинтересоване да спрече етнонационалистичко дивљање премијера привремених пириштинских инситуција Аљбина Крутија.
Фото: Танјуг/Tamas Purger/MTI via AP

Ђурић је за РТС рекао да то што је дијалог у коми нема везе са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком већ са „чињеницом да многе земље које би морале да искористе ауторитет и утицај да спрече Куртија то не чине.

У појединим случајевима, нагласио је Ђурић дешава се и нешто много горе, а то је да раније прокламовани приоритет о стварању демократског и мултиетничког друштва на Косову и Метохији замењују неким другим геополитичким циљевима.

Према његовим речима, зато је потребно бити свестан озбиљности ситуације.

„За нас је кључан приоритет да подржимо опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Наши људи треба да буду стрпљиви, мудри, да знају да је сада на њиховој упорности да остану и опстану, а држава Србија ће се потрудити да и новца и свега другога буде довољно“, казао је Ђурић.

Према његовим речима, на њиховој упорности да остану на својој земљи зависи у великој мери и очување наших државних и националних интереса.

Ти људи су, нагласио је, прави хероји.

Говорећи о хапшењу Србина јуче на КиМ, Ђурић је рекао да је то „рукавица бачена у лице САД и ЕУ“.

Како је појаснио Србин је ухапшен упркос писаним гаранцијама Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

Додаје да очекује и да се нада јавној и јасној реакцији ЕУ и САД, зато што додатна хапшења представљају „рукавицу бачену њима у лице“ и свакако не доприносе стабилности на терену.

 

Vučić: Otvoreno i korektno sa Lajčakom o teškoj situaciji za srpski narod na KiM

Преузмите андроид апликацију.