Почетна > Србија
Србија

Ђукић Дејановић: Изменама закона јачамо васпитну функцију школе

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да ће сетом просветних закона које је на данашњој седници усвојила Влада Србије систем образовања бити у значајној мери унапређен, посебно када је реч о превенцији и реаговању на насиље у установама образовања.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

„Изменама и допунама основног и посебних закона у области образовања јачамо васпитну функцију школа и омогућавамо реализацију утврђеног сета мера ради боље превенције и ефикаснијег реаговања и поступања у случајевима насиља у школама“, рекла је Ђукић Дејановић, а саопштено је из Министартсва просвете.

Министарка је нагласила да је циљ ових измена повећање одговорности свих актера у школском животу, али и проширење лепезе могућности када је васпитни рад у питању.

„Наш циљ је да образовни систем унапредимо у смеру који ће омогућити да сви заједно утичемо на превенцију и смањење насиља међу младима“, рекла је она.

У саопштењу се наводи да ће предложене измене закона омогућити, између осталог, да од другог разреда основне школе оцена из владања ученика уђе у просек оцена на полугодишту и крају године, као и могућност удаљавања ученика са наставе у трајању од минимум пет дана у случају теже повреде обавеза ученика.

Новине доносе и могућност појачаног васпитног рада са ученицима који чине насиље или испољавају проблематично понашање и ван простора школе, могућност друштвено-корисног рада и ангажовања ученика у оквиру појачаног васпитног рада.

Такође и скраћене рокове за покретање и вођење дисциплинског поступка у случајевима теже повреде обавеза ученика и одлагање исписивања ученика средње школе док се води дисциплински поступак, као и обавезу интензивније сарадње и комуникације свих установа које се баве заштитом од насиља (школе, МУП, Центри за социјални рад, локалне заједнице).

Законским решењима које је усвојила Влада Србије предвиђено је и смањење броја ученика у одељењу од следеће школске године на максимално 28 ђака.

Једна од измена и допуна закона предвиђа да се рок за почетак спровођења државне матуре помера за школску 2025/2026. годину.

Влада Србија усвојила је данас Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о уџбеницима, којим се омогућава увођење националне читанке и утврђује начин припреме и одобравања овог наставног средства.

AMSS upozorava na pojačan saobraćaj za predstojeći vikend

Преузмите андроид апликацију.