Почетна > Србија
Остали спортови Србија

Ђоковићев документ валидан, издат 16. децембра

Документ о позитивном тесту на ковид 19 Новака Ђоковића је валидан, издат од стране надлежне институције Србије, и он га је добио истог дана, у вечерњим сатима, изјавио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.
Фото: Танјуг/AP/Francois Mori

Гојковић је, на конференцији након седнице Кризног штаба, одговарајући на питање новинара Си-Ен-Ена о валидности документа који је Ђоковић приказао аустралијским властима, казао да је тај документ, од 16. децембра, апсолутно валидан.

Уз могућност да будем кривично гоњен од стране Ђоковића, пошто је медицинска документација коју неко има, по закону, његово лично власништво, а свако објављивање без његовог знања кривично дело, могу да кажем да смо, након појављивања документације у медијима и на друштвеним мрежама, анализирали тај документ и закључили да је он апсолутно валидан, издат од стране надлежног државног органа Србије. За нас је та прича апсолутно јасна – Новак Ђоковић је имао валидан документ издат од стране медицинске установе Србије да је био позитиван на присуство ковид 19, рекао је Гојковић.

На констатацију да Ђоковић тврди да је резултат тестирања добио тек следећег дана, Гојковић је одговорио да је то питање за самог Ђоковића, када је он видео мејл.

Документ који има је валидан, прослеђен након очитавања на његову адресу, у току тог дана, у касним вечерњим сатима. Шта је Ђоковић после тога радио, не могу да коментаришем, то је питање за њега и за рад државних органа, објаснио је он.

Упитан да ли је Ђоковић требало да буде кажњен за признање да је прекршио карантин 18. децембра, Гојковић је указао да у овом тренутку не постоји казна којом би могао бити кажњен по важећим законима, везан за прекршај који је направио, ако га је направио.

Да је ухваћен у прекршају мера самоизолације, која му је наложена од стране надлежних органа, могао је бити само враћен у изолацију. Казна за прекршену самоизолацију могла је да буде само у ванредном стању и то смо у ванредном стању и имали. У ванредном стању таква особа би била лишена слободе.Слична је ситуација свуда у свету. Без ванредног стања немате механизме да лишите некога слободе, рекао је он.

На констатацију да је Ђоковић узор многима у Србији и региону, и питање какву поруку шаље тиме што није вакцинисан, Гојковић је рекао да је он лично вакцинисан, а да влада зове све грађане Србије, али и света да се вакцинишу, јер је то тековина 21. века и науке.

Живимо у слободном друштву, прихватамо све могуће различитости да неко то не жели из било ког разлога. Веома ми је жао што се Новак није вакцинисао, јер би то био подстрек и за друге да се вакцинишу, али браним његову слободну вољу иако се с тим не слажем. Ниједна држава у свету није донела одлуку да се њени грађани морају вакцинисати, казао је он.

“Neću šutirati Novaka dok je na zemlji”

Преузмите андроид апликацију.