Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Ђоковић: Морамо да будемо сложни, биће нас све више

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обраћа се на конференцији као председник ПТПА.
Фото: Танјуг/Thomas Lovelock/Pool via AP

Ђоковић: Морамо да будемо сложни, биће нас све више
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обраћа се на конференцији као председник ПТПА.

После изласка из АТП организације и њиховог савета играча, направио је свој синдикат играча заједно са канадским тенисером Васеком Поспишилом.

Сада је говорио о плану његове организације.

„Драго ми је што сам поново у Лондону, Вимблдон је одмах иза угла. Хвала свима који учествују у овом екосистему, који подржавају тенис и играче. Хвала Васек на комплиментима, причали смо о овоме пре неколико година и сви смо свесни да ће ПТПА постати званична организација која ће презентовати играче и играчице широм света. Ништа од овога не бисмо могли да урадимо, хвала и Адаму Лерију, као и целој групи око нас“, каже Ђоковић и наставља.

„Цела сврха ПТПА је да презентује играче да имају фер и компетитивне услове, да добијају знање и да буду признати у систему. Неколико година сам био председник савета играча. Пробали смо на конвенцијалан начин, а сада на неконвенционалан начин, да направимо разлику за играче. Ништа није гарантовано, нови смо, млади, учимо, волели бисмо да имамо што више играча, да нас подражавају и препознају важност због ког је ПТПА основан и због ког постоји. Инспирисан сам многим играчима у прошлости, као што је Ники Пилић који је био један од оснивача АТП, а касније мој тренер. Он је говорио да морамо више да будемо сложни, да имамо више фер свет тениса. Са тим ћу закључити моју уводну реч“, рекао је Ђоковић на почетку.

Колико чланова ПТПА има?

„Почели смо у августу прошле године. Имамо два различита тура, који раде у другачијим распоредима, није лако. Тешко је синхронизовати времена мушкараца и жена како би у истом тренутку били на истом месту. Причао сам са неколико топ женских играчица, рецимо са Сереном и њеним мужем. Они подржавају иницијативе попут ових. Крећемо се у свим правцима и ово јесте путовање. Немате све одговоре и савршено постављено, учимо од бивших играча, али и садашњих. Причали смо са пуно младих играча, како би све дигли на виши ниво. Јако је важно да Васек и ја нисмо пионири у овоме, ова идеја траје више од 20 година, различите генерације су желеле то да ураде, а Васек и ја смо иступили и кренули у том смеру. Дневно се све мења, све више играча нам тражи информације. АТП играчи немају увек све информације, али ако ова организација успе да им додели те информације и едукује их, она је већ успешна. Имамо много веће амбиције, али ми сви сарађујемо, радимо заједно, као што то чине у америчким спортовима као што је у кошарци, бејзболу или НХЛ-у“.

Обратио се и Васек Поспишил.

„Осећам да мноштво играча на туру дели овај осећај, да топ играчи добро живе, а овај спорт би морао да ствара боље услове и зараде за много више играча. Новак и ја преговарамо са Гренд Слемовима и другим људима у тенису да се више додели слабије рангираним играчима“, рекао је канадски тенисер.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.