Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Ђоковић користио валидне „PCR“ тестове за улазак у Аустралију

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић користио је валидне пи-си-ар тестове за улазак у Аустралију, потврдило је Тужилаштво после извршених провера.
Фото: Танјуг/AP/Darko Bandic

Ђоковић је депортован пошто је Федерални суд потврдио одлуку министра за имиграције Алекса Хока да представља ризик по здравље и опште добро, иако је Новак имао валидно медицинско изузеће.

Током тог периода потврђено је да српски спортиста није вакцинисан и да је добио медицинско изузеће на основу тога што је прележао ковид у децембру.

У званичној документацији саопштено је да је 16. децембра добио позитиван налаз на ковид, а испоставило се да је у наредним данима имао активности, што је и он признао.

Сумњу су изазвали серијски бројеви тестова, односно чињеница да је он био већи него број на тесту који је урадио 22. децембра, а на којем је добио негативан резултат, о чему је писао и Би-Би-Си.

Немачка истраживачка група Церфоршунг (Zerforschung) прва је препознала основно одступање – да раније датирана потврда има виши број од касније датиране.

Тим поводом, они су написали блог насловљен „Novak Djokovic’s time-travelling PCR tests“, а сарађивали су и са немачким Шпиглом, који је о теми извештавао.

Тужилаштво у Србији извршило је провере и потврђено је да су пи-си-ар тестови које је предао аустралијским властима потпуно исправни.

Документација која је поднета Федералном суду у Аустралији такође је садржала потписану и оверену изјаву Верице Јовановић, в. д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, којом се потврђује да су тестови легитимни.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичну пријаву потписника „Будимир Гром“ у којој се наводи да су непозната лица сачинила фалсификовану исправу – пи-си-ар потврде, које је касније употребио Новак Ђоковић за изузеће од вакцинације при уласку у Аустралију, као и приликом изјављивања жалбе на одлуку о укидању визе.

Пријава је тужилаштву била поднета 12. јануара електронским путем против Н. Н. лица због извршења кривичног дела Фалсификовање исправе, саопштило је тужилаштво.

Тужилаштво је извршило неопходне провере, у ком циљу је упућен захтев за прикупљање потребних обавештења Министарству здравља Републике Србије ради провере тачности података, односно навода из кривичне пријаве.

Тужилаштво је у среду обавештено од Министарства здравља да је инспекцијским надзором у установама из Плана мреже утврђено да су потврде о резултату тестирања на коронавирус на које се указује у кривичној пријави аутентичне.

„Увидом у електронску базу података приликом надзора о извршеним тестирањима на присуство вируса за лице Новак Ђоковић утврђено да је он више пута тестиран и да су и потврде о резултату тестирања од дана 16. 12. 2021. године и од дана 22. 12. 2022. године валидне“, прецизира тужилаштво.

Након прикупљених података тужилаштво је решењем одбацило кривичну пријаву, с обзиром на то да пријављено дело није кривично дело за које се гони по службеној дужности.

Светски „број 1“ није добио прилику да брани титулу у Мелбурну и добио је забрану уласка у Аустралију на три године, која, у зависности од околности, може да се умањи.

Đoković, Brejdi, Ferštapen ili Levandovski?

Преузмите андроид апликацију.