Почетна > Србија
Србија

Ђедовић: Забрана увоза руских деривата неће се одразити на наше тржиште

Грађани немају разлога да страхују због забране увоза руских деривата морским путем која је ступила на снагу данас и као што санкције ЕУ од 5. децембра на увоз сирове нафте нису изазвале већа померања на нашем тржишту, тако се не очекује ни да ће нас овај нови пакет санкција угрозити, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.
Фото: Танјуг/Емилија Јовановић

„Наша земља је добро снабдевена, лане смо повећали количине и залихе нафтних деривата за 54 одсто у односу на 2021. годину и наставићемо да их повећавамо. Такође смо у јануару обавили инспекцијски надзор свих обавезних као и оперативних резерви које ад хок проверевамо, што ћемо и да наставимо и поред малих исправки сигурни смо да је све у реду и да имамо онај ниво резерви који пише на свим извештајима“, рекла је Ђедовићева за Танјуг.

Европска унија и земље Г7, после децембарског ембарга на увоз руске сирове нафте и ограничења цене на 60 долара, од данас су увеле и забрану увоза руских нафтних деривата.

Ђедовићева је истакла да ће Србија наставити да обезбеђује додатне количине дизела и других нафтних деривата из увоза и навела да се овог пролећа завршава изградња 40.000 тона складишног простора у Смедереву, а наредне године још толико.

„Тако ћемо већ за годину дана имати додатних 80.000 тона складишног простора што ће свакако допринети и даљој будућој, већој количини залиха што је свакако у интересу и државе и грађана. Све ово се ради како би тржиште било стабилно и како никаква померања на светском тржишту не би могла да нас угрозе, бар за један дужи период, док не нађемо алтернативна решења, а ја за сада не видим да ће ово угрозити наше тржиште“, рекла је Ђедовићева.

Говорећи о томе каква се ситуација са ценама може очекивати убудуће, министарка је оценила да су цене на српском тржишту стабилне, уз мала померања на доле или на горе и додала да, ипак, постоји бојазан како ће нови пакет санкција да се одрази, пре свега, на тражњу, а онда и на цене.

„Међутим Европска унија то регулише ограничењем цена, што у случају сирове нафте јесте дало одређени резултат и није било великих померања цена на горе. Видећемо какав ће бити случај са нафтним дериватима, а ми свакако пратимо тржиште и урадићемо све да наше тржиште и грађани буду заштићени и да не дође до великих померања“, рекла је она.

Додала је да се то, пре свега, чини стварањем великих залиха у нашим складишним капацитетима, како би се сви осећали сигурније.

Када је реч о могућности да се цене деривата опет одређују тржишно, а не да их формира држава и условима који морају да се испуне за враћање на стари начин формирања цена, министарка каже да се држава одређивањем цена бави пре свега у интересу грађана.

„Знамо како на то гледају одређене компаније и да то може да проузрокује бојазан што се њих тиче, али држави је пре свега циљ да заштити снабдевеност, а онда и цену по којој се снабдевање обавља код нас, зарад наших грађана. С обзиром да је енергетска криза у свету, ми морамо да предузимамо мере, као што их предузимају и други, да заштитимо наше тржиште, а да опет не створимо велика померања и поремећаје на њему“, рекла је Дубравка Ђедовић.

Као веома битно, истакла је то што Рафинерија нафте у Панчеву ради пуном паром и што нема проблема са снабдевеношћу.

„Контролишемо резерве, у контакту смо са снабдевачима и стално налазимо најбоље начине да, пре свега, заштитимо грађане. Када ћемо престати да одређујемо цене то пре свега зависи од кретања на светском тржишту и цена и количина и да видимо како ће нови пакет санкција да се одрази на снабдевеност тржишта и на цене“, рекла је Ђедовићева Танјугу уз оцену да држава мора да ради у интересу грађана и да будно надгледа стање.

Đerlek: Prioritet reorganizacija primarne zdravstvene zaštite

Преузмите андроид апликацију.