Почетна > Србија
Србија

Ђедовић: Србија посвећена остваривању циљева у достизања климатске неутралности

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић борави у Абу Дабију поводом 13. заседања Скупштине Међународне агенције за обновљиву енергију (ИРЕНА), на којој ће се разматрати најважнија питања у вези са процесом енергетске транзиције.
Фото: Танјуг/МРЕ/Зоран Петровић

Ђедовић ће се обратити на пленарној седници Скупштине првог дана заседања.

Уочи почетка седнице Ђедовић се састала са државним секретаром у Савезном Министарству за економска питања и климатску акцију Савезне Републике Немачке Штефаном Венцелом о сарадњи две државе у области енергетике и борби против климатских промена.

Немачка је важан партнер Србије у енергетици и процесу енергетске транзиције, изјавила је министарка и посебно истакла значај пројеката који се реализују у нашој земљи уз подршку немачке развојне банке KfW, укључујући изградњу Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије и пројекте у области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

“Србија је посвећена остваривању циљева у погледу достизања климатске неутралности, на чему радимо и кроз доношење стратешких докумената, али и кроз бројне пројекте који треба да омогуће да кроз процес енергетске транзиције унапредимо своју енергетску безбедност и изградимо снажан и одржив енергетски сектор. Са партнерима из Немачке сарађујемо на једном од значајнијих пројеката, пројекту изградње ветропарка Костолац, али и на унапређењу наше енергетске ефикасности, како у локалним самоуправама, тако и када је реч о зградама јавне управе“, рекла је Ђедовић.

Државни секретар Венцел навео је да је фокус Немачке од почетка енергетске кризе на унапређењу енергетске ефикасности и диверсификацији извора снабдевања, као и да се Немачка у овом тренутку више не ослања на руски гас.

Od sutra normalizacija saobraćaja na pruzi Beograd – Novi Sad

 

Преузмите андроид апликацију.