Почетна > Србија
Србија

Ђедовић: Спроведени неки кораци на реформи домаћег енергетског система

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је данас да је циљ реформе енергетског сектора у Србији, пре свега јавних предузећа, да обезбеди да њихови надзорни и извршни одбори ефикасније одлучују и боље управљају ризицима.
Фото: Танјуг/МРЕ/Зоран Петровић

Неки кораци су већ спроведени на реформи домаћег енергетског система која обухвата више јавних предузећа, рекла је Ђедовић у Музеју Николе Тесле након потписивања Меморандума о разумевању између Владе Србије и Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) о сарадњи на реализацији пројекта „Боља енергија“ у Србији, а чему је присуствовао и амабасадор Кристофер Хил.

„Фокусирали смо се пре свега на независно сагледавање енергетског система и најнеопходнијег енергетског микса који нам је потребан до 2050. године како бисмо дошли до карбоснке неутралности“, рекла је она и додала да настављау рад на унапређењу ефикасности и доношењу одлука.

На питање који су најважнији финанијски спразуми постигнути у енергетском сектору од њеног доласка на чело Министарства, Ђедовић је навела Мапу пута са ЕУ за 165 милиона евра буџетске помоћи за енергетски сектор.

Такође, поменула је и 50 милиона са Светском банком за пројекат за енергетску ефикасност, као и да се данашњим меморандумом настављају улагања у енергетску ефикасност, а реч је о донацији од 10 милона.

Додала је да активно преговарају и ти су преговори у завршној фази а реч је о буџетској подршци СБ и ЕБРД и Француске развојне агенције за енергетски сектор, што је у више фаза око 300 милиона евра.

„Наставићемо да преговарамо са разним партнерима“, додала је министарка.

Uslovi koje treba ispuniti prilikom apliciranja za stambeni kredit

Преузмите андроид апликацију.