Почетна > Бизнис
Бизнис

Ђедовић са делегацијом ЕИБ-а о даљој сарадњи на декарбонизацији енергетског сектора

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са делегацијом Европске инвестиционе банке о декарбонизацији енергетског сектора, улагању у обновљиве изворе енергије и подршци ЕИБ-а пројектима Електропривреде Србије.
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Она је истакла да се Србија налази у процесу енергетске транзиције и дефинисања нове стратегије развоја енергетског сектора захваљујући којој ће градити нове енергетске капацитете како би повећала удео обновљивих извора енергије, смањила концентрацију штетних гасова у атмосфери и обезбедила довољно енергије за своје потребе, наводи се у саопштењу Министарства.

„Како бисмо достигли угљеничну неутралност, потребна су нам значајна финансијска средства и партнерства са међународним финансијским институцијама и приватним инвеститорима“, поручила је министарка.

Ђедовићева је изразила наду да ће ЕИБ учествовати у финансирању важних енергетских пројеката, као што је подржала изградњу гасног интерконектора између Србије и Бугарске који ће већ следеће године дати велики допринос енергетској диверсификацији и сигурности снабдевања гасом.

Представници Европске инвестиционе банке истакли су спремност за сарадњу у области обновљивих извора, као и заинтересованост за учешће у финансирању модернизације хидроелектрана.

Đedović: Projekti u energetici vredni 1,4 milijarde evra

Преузмите андроид апликацију.