Почетна > Србија
Србија

Ђедовић са амбасадором Горијем о сарадњи Србије и Италије у енергетици

Осим изузетне сарадње коју са Италијом имамо у области зелене енергије, капитални пројекат који Србија ради, а уско је повезан с Италијом јесте Трансбалкански коридор, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Она је, у разговору са амбасадором Италије у Београду Луком Горијем, навела да ће се у оквиру овог пројекта кроз изградњу, реконструкцију и доградњу наше преносне мреже, након реализације појекта и задовољавања свих регулаторних услова, наша земља повезати са подводним каблом из Италије, преко Црне Горе, саопштило је ресорно министарство.

Ђедовић је додала да се реконструкција преносне мреже реализује уз значајну подршку партнера из Европске уније.

Сарадња Србије и Италије у енергетском сектору је најразвијенија у области обновљивих извора енергије, пошто енергетске компаније из ове земље раде на пројектима ветроелектрана и соларних панела у Војводини, где је у току и изградња Агросолара у Кули.

Он ће бити највећи у Европи, будући да је планирани капацитет 660 MW а пројекат подразумева и отварање више стотина нових радних места за локално становништво.

Министарка Ђедовић је навела да Министарство рударства и енергетике активно ради на изменама регулативе из области обновљивих извора енергије које ће омогућити прве аукције за ветроелектране у првом кварталу текуће године, с обзиром на изражену заинтересованост многих италијанских компанија за сарадњу са Србијом у овој области.

Амбасадор Гори информисао је министарку Ђедовић о планираним активностима у сарадњи Србије и Италије у наредном периоду и као један од главних циљева навео успостављање још јаче економске сарадње двају земаља, с обзиром да је уз Немачку, Италија традиционално најважнији економски партнер Србије међу земљама чланицама ЕУ, каже се у саопштењу.

Tamara Vučić u Iranu na prvom Međunarodnom kongresu uticajnih žena

Преузмите андроид апликацију.