Почетна > Србија
Србија

Ђедовић: Пронађено богато лежиште злата у Жагубици, на локалитету Чока Ракита

На локалитету Чока Ракита у општини Жагубица, око три километра југоисточно од Пројекта злата Тимок, пронађено је богато лежиште злата, чије су прелиминарно одређене димензије 500x 250x 80 метара, саопштило је Министарство рударства и енергетике.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Како се наводи, прелиминарни резултати технолошких испитивања показују и да је могуће произвести чист концентрат злата, са укупним искоришћењем злата већим од 93 одсто.

Министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић, изјавила је тим поводом да су потенцијалне резерве значајне са аспекта количине руде, садржаја злата, што у перспективи може бити од великог значаја за економију целе земље, посебно за регион источне Србије.

„Оно што треба напоменути јесте да је пројекат у фази истраживања, да је потребно кроз нова истраживања потврдити ове добре резултате, а након тога израдити елаборат којим ће се извршити верификација ресурса и резерви“, поручила је Ђедовић.

Резултати истраживања која су спроведена у претходном периоду су охрабрујући у смислу резултата са високим садржајем злата, као и могућности добијања истог кроз процес флотирања и касније металуршки процес.

Према речима Ђедовић ово потенцијално лежиште даје додатну вредност лежиштима која су већ детектована на пројекту Тимок код Жагубице, који се реализује од стране канадске компаније „Dundee Precious Metals INC“ која је и објавила вест о новом налазишту злата.

„Ово откриће значајно и са аспекта потенцијалног значајног повећања ресурса и резерви руде злата у Србији“, навела је министарка и истакла да поменути резултати представљају значајан корак напред у познавању геологије лежишта, али још увек не значе отварање рудника.

Током овог процеса, истиче она, поузданост информација о лежишту и свим другим факторима се постепено повећава, што иде у прилог Србији и њеном просперитету.

Mali: Prihod od evroobveznica uložićemo u infrastrukturu

Преузмите андроид апликацију.