Почетна > Србија
Србија

Ђедовић и Мађар: Добра сарадња две земље пре свега у области снабдевања гасом

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, разговарала је данас са амбасадором Мађарске у Србији Јожефом Мађаром о сарадњи две земље у области енергетике, посебно на повећању сигурности снабдевања гасом и електричном енергијом.
Фото: Танјуг/Министарство рударства и енергетике/Емилија Јовановић

Према њеним речима, један од важнијих резултата билатералне сарадње је продужавање уговора за складиштење гаса за потребе Србије у Мађарској на још годину дана, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

„Захвални смо Мађарској на доброј сарадњи у складиштењу гаса, као што смо свесни важности коју Србија има за Мађарску као транзитна земље за снабдевање гасоводом Балкански ток“, рекла је министарка Ђедовић.

Она је истакла да је у плану развој пројекта Панонског коридора, са циљем да се ојачају капацитети и повезаност између преносног система Србије и Мађарске.

Амбасадор Мађар је рекао да су, кад се посматра трговинска размена две државе, енергенти у самом врху и истакао добру сарадњу у области снабдевања природним гасом, као и нафтним дериватима.

„Честитам Србији на оствареним резултатима на привлачењу страних директних инвестиција, Србија је значајно тржиште у региону, а заједно наше две земље чине тржиште од око 17 милиона потрошача, рекао је Мађар и додао да постоји још простора за унапређење сарадње две земље.

Министарка је додала да Србија и Мађарска имају изузетно добру сарадњу у многим сегментима, пре свега захваљујући добрим односима председника Србије и председника Владе Мађарске.

„У области енергетике ту сарадњу можемо само да надограђујемо и продубљујемо, посебно у сектору нафте и гаса и обновљивих извора енергије, а постоје могућности за друге заједничке пројекте“, истакла је Ђедовићева.

Vučić sutra u Somboru na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

Преузмите андроид апликацију.