Почетна > Србија
Србија

Ђедовић: Ђердап III међу најважнијим пројектима

Један од најважнијих националних пројеката је реверзибилна хидроелектрана „Ђердап 3“, који ће значајно повећати удео производње из обновљивих извора у енергетском миксу и олакшати балансирање енергијом, рекла је данас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић приликом сусрета са амбасадорком Румуније Силвијом Давидоиу.
Фото: Танјуг/Раде Прелић
„Србија се налази у процесу енергетске транзиције и у току је рад на стратешким документима који ће показати правце нових улагања у енергетску инфраструктуру, како бисмо истовремено смањили негативне утицаје штетних гасова на животну средину и осигурали довољно енергије. У плану су и нови капацитете из ОИЕ, а један од најважнијих националних пројеката је реверзибилна хидроелектрана Ђердап 3, који ће значајно повећати удео производње ОИЕ у енергетском миксу и олакшати балансирање енергијом“, рекла је Ђедовић.

У саопштењу се наводи да је нагласила заинтересованост Србије за сарадњу и у енергетској диверсификацији, како гаса, тако и електричне енергије, јер ће Румунија у наредним годинама бити значајна транзитна рута за пренос електричне енергије.
Ђедовић је подсетила да две земље имају традиционално добре и пријатељске односе, који се у области енергетике развијају још од шездесетих година прошлога века и изградње Ђердапа, а која је и данас веома важна за енергетску сигурност обе земље.

Амбасадорка Давидоиу нагласила је спремност Румуније да подели са Србијом искуства у области енергетске транзиције и истакла да та земља спремна да развија гасне интерконекције са суседима.

„Наше две земље имају дугу традицију сарадње у области енергетике и спремни смо да је интензивирамо и покренемо нове пројекте који ће повећати енергетску безбедност обе земље. Румунија ће имати значајну улогу у гасној диверсификацији региона с обзиром да ће градити ЛНГ терминал у Констанци, чиме ће остварити везу са гасоводом према Азербејџану“, рекла је она.

Putevi Srbije: Spemno dočekujemo praznike,intenziviran rad na naplatnim stanicama

Преузмите андроид апликацију.