Почетна > Зелени град
Зелени град

Ђаво, свекрва и палма – синоними за чист ваздух

Ера модерних технологија донела је људској цивилизацији решења за многе проблеме, међутим често су нам одговори на кључна питања на дохват руке, па нам технологија некада и није преко потребна.
ваздух
Фото: Pixabay/Andrea Piacquadio

Једно од питања које се данас свима намеће је како обезбедити здраву животну средину, односно унапредити квалитет ваздуха у животном простору. Одговор на ово питање лежи у проналаску природних начина за смањење загађења ваздуха у нашој околини, првенствено кроз одабир одређених биљних врста које могу да пречисте ваздух.

Без обзира на постојање парковских површина, појединачних стабала и дрвореда које красе велелепни платани у Новом Саду или другим урбаним градским срединама, ипак савезнике у борби против аерозагађења у нашим кућама или становима морамо тражити међу биљним врстама које можемо прилагодити простору.

Савршена природна комбинација биљака које могу да одговоре овом изазову и пречисте ваздух састоји се од три саксијске врсте које су свима нама приступачне:

  • ,,Epipremnum aureum“, 
  • ,,Dracaena trifasciata“ и
  • ,,Dypsis lutescens“.

или у народу биљке познатије као:

  • Ђавољи бршљан,
  • Свекрвин језик и
  • Арека палма.

Ђавољи бршљан потиче из Аустралије, Индонезије, Кине, Јапана и Индије, а као украсна собна биљка присутна је готово по целом свету. Честа имена за ђавољи бршљан су још и златна пузавица и биљка новца јер се сматра да доноси и срећу. Ова биљка има способност да упија формалдехид и разне друге штетне материје које су присутне у ваздуху уз помоћ својих великих листова.

ваздух
Фото: Pixabay/sweetlouise

Међутим, уколико имате кућне љубимце држите их обавезно подаље од ове биљке због токсичности њених листова.

ваздух
Фото: Pixabay/Veronicatxoxo

Свекрвин језик је биљка која води порекло из тропске Африке, а припада роду ,,Sanseveria“ који је понео назив по принцу од Сан Севера. Најпознатији је борац за чист ваздух, а као украсна биљка ефикасно чисти ваздух од бензена и ксилена, али уклања и друге штетне токсине из ваздуха.

Имајући у виду процес урбанизације Српске Атине, данас постоји посебно наглашена потреба за заштитом и очувањем вредних зелених површина градске целине, а поред градских паркова посебну вредност имају стари дрвореди који су сачувани у градском језгру.

Арека палма позната и као кућна лептир палма пореклом са Мадагаскара, данас је једна од најраспрострањенијих врста палми за светле ентеријере. Осим тога ова биљка се налази у самом врху међу биљкама које на изузетно ефикасан начин успевају да природним путем пречисте ваздух.

ваздух
Фото: Pixabay/jessica45

У складу са оваквим избором биљака које ће оплеменити ваш животни простор сигурно нећете погрешити, јер ћете приближити делић природе свом окружењу и тиме обезбедити чист ваздух.

Zelene fasade osvajaju Novi Sad

 

Преузмите андроид апликацију.