Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Ђацима ОШ „Јован Јовановић Змај“ забрањено ношење мобилних телефона, познате и санкције

Ђацима Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Каменице од данас је забрањено ношење мобилних телефона у школу, што представља прву одлуку овог типа на подручју града.
Фото: nsuzivo.rs

С обзиром да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја у децембру 2022. године донело одлуку да школе самоиницијативно могу укинути коришћење мобилних телефона код ђака, директор ОШ “Јован Јовановић Змај” Дејан Мердановић истакао је за НС Уживо да је оваква одлука уследила након разговора са Саветом родитеља и Ученичким парламентом који су једногласно подржали иницијативу.

„Ми смо дошли на идеју да сазовемо Савет родитеља и Ученички парламент где су се сви представници родитеља, укупно 51 одељења у школи, сложили са идејом да забранимо ношење мобилних телефона у школу“, рекао је Мердановић.

Директор је додао да је пракса код деце таква, да чим изађу из учионице, узимају мобилне телефоне. Такође, ученици и више него довољно времена проводе испред монитора код куће, па је главни циљ ове одлуке њихово усмеравање на више међусобног дружења на одморима и учионицама. Исто тако, нова одлука ће омогућити већу продуктивност на часовима, виши ниво концетрације, па и боље резултате.

Према Мердановићевим речима, раније је била пракса да се мобилни телефони одлажу у кутије пре почетка наставе. Међутим, новом одлуком је свим ђацима од првог до осмог разреда, потпуно забрањено ношење и употреба телефона у школи.

Установљене и санкције

Правилником школе утврђене су и санкције за преступ усвојене одредбе. За први преступ ученик ће добити опомену, затим следи укор одељенског старешине, па укор одељенског већа – што представља лакше повреде. Више лакших повреда воде ка тежој повреди.

Подсећања ради, након донете одлуке да школе самостално реше да ли ће укинути мобилне телефоне или не, више основних школа у земљи је већ изашло са вешћу о забрани, док је ОШ “Јован Јовановић Змај” прва у новосадској општини која је предузела овај корак.

Stipendije za 81 studenta univerziteta u Novom Sadu u iznosu od 22.000 dinara mesečno

Преузмите андроид апликацију.