Почетна > Србија
Србија

Ђаци гимназије из Сенте међу најбољим програмерима

Компаније Телеком Србија, м:тел БиХ и м:тел Црна Гора, као чланице Телеком Србија групе, организовале су пето такмичење у изради апликација за мобилне уређаје под називом „Регионални апп изазов“.
Фото: Unsplash/Annie Spratt

Како је саопштено из Телекома, по пет најбољих тимова средњошколаца из све три земље разменили су идеје и показали умеће у изради функционалних апликација.

Као најбоље регионалне апликације стручни жири је прогласио апликацију „СмартерWатер“, тима из Гимназије „Бољаи“ из Сенте, апликацију „6Сенсе“, тима из Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“ из Подгорице и апликацију „Дневник пчеларства“, тима из ШСЦ „Јован Цвијић“ из Модриче.

Главна награда за победничке тимове је вредна информатичка опрема, док је специјална награда за иновативност „Снага иновације – Игор Осмокровић“, у виду престижних мобилних телефона, додељена тиму из ЈУ „Гимназија Бања Лука“, за апликацију „СтеамГате“.

Због епидемиолошке ситуације, победници националних такмичења су и ове године своје апликације представили путем видео конференције.

У складу са интензивном подршком интеграцији младих у дигиталну заједницу, директори компанија у оквиру Телеком Србија групе упутили су путем видео поруке честитке победничким тимовима, али и свим ученицима који су учествовали у пројекту.

Генерални директор Телеком Србија Владимир Лучић рекао је да је та компанија посвећена технолошким иновацијама и изразио је задовољство да у генерацијама младих које учествују у конкурсу, могу сваки пут да виде нове наде и велике таленте, спремне за будућност која нас очекује, у којој ће управо иновативно размишљање допринети додатном развоју друштва и нашег региона.

Додао је да Телеком Србија група у оквиру пројеката на пољу друштвене одговорности даје подршку младима да унапреде своје знање, додатно развију своје способности, омогуће себи слободу у избору каријере и у будућности лакше дођу до жељеног посла.

Извршни директор м:тел Црна Гора, Татјана Мандић, оценила је да је веома важно да млади још на почетку свог професионалног развоја имају праву подршку.

„Мтел је већ препознат у Црној Гори као дигитални лидер који помера границе и утиче на модернизацију друштва, а радећи на овом пројекту, дајемо пример и подстицај и другим младим људима да улажу у знање, да верују у себе и да развијају своје потенцијале“, поручила је Мандић.

Генерална директорка м:тел-а БиХ Јелена Триван захвалила је свим такмичарима као будућим визионарима који имају шансе да постану велика имена у светској ИТ или телекомуникационој индустрији и изразила задовољство што је Телеком Србија група део ове креативне приче.

„Драго ми је што Телеком, као групација, у читавом региону ради с младим људима, што им пружа шансу да покажу своју визију и своје знање у ИТ технологијама и што ће креатори апликација са својим производима, до којих су дошли уз нашу подршку, моћи да конкуришу на неком великом и светском тржишту“, изјавила је Триван.

У име победничког тима из Србије, Борис Тевденић изразио је задовољство поводом освајања главне награде и истакао да им је ова победа уједно и мотивација за будуће подухвате.

У петом Регионалном апп изазову учествовали су ученици 90 школа из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе који су показали жељу и одлучност да оно што су научили у школи, примене и у пракси, дајући целовита решења кроз апликације које олакшавају свакодневни живот.

Veliko interesovanje za besplatnu školicu roka u Apatinu

 

Преузмите андроид апликацију.