Почетна > Бизнис
Бизнис

Дизелаши се чешће запале на путу од бензинаца, шта никако не радити када се аутомобил прегреје

Када су високе температуре, готово да нема дана да не плане неки аутомобил, а било је случајева да изгоре и аутобуси. Зашто долази до прегревања, шта је најчешћи узрок пожара и шта је важно да знамо како приликом подизања хаубе не бисмо направили још већу хаварију и повредили себе или некога ко се ту затекао?

Аутомобилиста Милош Бркић каже за РТС да се пожари на возилу најчешће дешавају на отвореном путу код нових дизел аутомобила који имају ДПФ филтер.

„Када се свакодневно вози по граду, аутомобил не упали регенерацију тог филтера, а када се изађе на отворени пут, када је спољна температура висока и када ради клима, тај филтер почне регенерацију, температура достигне вредност између 600 и 700 степени, и ако је из мотора негде цурило уље, аутомобил се лако запали и тако долази до пожара“, рекао је Бркић.

Препорука возачима, истиче, јесте да пре него што крену на пут ураде регенарацију ДПФ филтера, да провере расхладну течност, све врсте уља – и моторно и кочионо, инсталације од вентилатора…

Код старијих аутомобила дешава се да дође до топљења инсталација код вентилатора хладњака који хлади мотор, и тако дође до пожара, каже Бркић.

Фото: PrtSc/РТС

Међутим, уколико се уради добра превентива и уколико возило прегледају и механичар и електричар, истиче Бркић, ризик од пожара се смањује на минимум и не би требало да дође до нежељених последица.

Према његовим речима, у последњих месец дана изгорело је много више дизелаша него бензинаца.

„Новији дизелаши имају изолацију, то је неки филц због којег, када се натопи уљем које негде цури, и када аутомобил уђе у фазу регенерације ДПФ филтера, аутомобил се брзо запали“, указао је Бркић.

Уколико дође до пожара, каже Бркић, не би требало отварати хаубу, јер када се она отвори долази више ваздуха и пламен се брже разгорева.

Зато је потребно имати апарат С2 за гашење пожара који је довољан да се спречи штета на скоро 80 одсто делова испод хаубе.

Већина аутомобила, каже, има С1 апарат, а с њим није могуће угасити ни најмањи пожар.

„Уколико имате С2 апарат, покушајте брзо да угасите пожар и то је једини начин да сачувате 70 до 80 одсто делова испод аутомобила“, рекао је Бркић.

Када су високе температуре, готово да нема дана да не плане неки аутомобил, а било је случајева да изгоре и аутобуси.

Od sutra unapređeni sistem merenja brzine na auto-putevima

Преузмите андроид апликацију.