Почетна > Бизнис
Бизнис

Директор Нетфликса поднео оставку

Суоснивач стриминг платформе Нетфликс Рид Хејстингс најавио је да се повлачи са функције извршног директора компаније и убудуће ће обављати функцију председника управног одбора.
Фото: Pixabay/tomasi

Хејстинга ће на тој позицији заменити дугогодишњи партнер и суоснивач Тед Сарандос и досадашњи шеф Греф Петерс, преноси Гардијан.

Промена ступа на снагу одмах, што представља кулминацију деценије планирања сукцесије од стране одбора. Сарандос и Петерс ће убудуће делити титулу извршног директора.

„У последње две и по године све сам више делегирао управљање Нетфликсом на њих“, рекао је Хејстингс у саопштењу.

Напоменуо је да су се Сарандос и Петерс носили са изазовима пандемије и преокретима у индустрији стриминга.

„Међутим, обојица су се снашла невероватно добро, због тога одбор и ја верујемо да је право време да ме наследе“, додаје Хејстингс.

Хејстингс је основао Нетфликс (Netflix) 1997. године променивши за кратко време начин гледања филмова и емисија у безбројним домаћинствима, најпре својим пословањем са онлајн продајом DVD-ја, а касније и услугом стриминга.

Он је поднео оставку паралелно с објавом пословног извештаја за четврти квартал који је показао да је број претплатника увећан за 7,66 милиона захваљујући успеху серија “Хари и Меган” И “Среда”.

У првој половини прошле године Нетфликс је губио претплатнике, чији се број поново повећао од јула до децембра, али слабије него у претходним годинама. На крају прошле године компанија је имала 231 милион претплатника, за 4,5 одсто више него крајем 2021. године. Последња три месеца прошле године добит компаније је значајно пала у поређењу са истим периодом 2021, са 607 милиона на 55 милиона долара.

„Година 2022. била је тешка, с проблематичним почетком, али бољим завршетком. Верујемо да смо зацртали јасан пут који би требало да нам помогне да поново повећамо приход“, објавио је Нетфликс у кварталном обраћању деоничарима.

Како би подстакао раст, компанија је у у новембру у 12 земаља увела јефтинију опцију са огласима, а најављене су мере које би требало да спрече дељење лозинки.

Vlada Srbije: Srbija turistička destinacija u usponu, veliki rast broja noćenja

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке