Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Диња, намирница која пролепшава тен и зауставља старење

Да ли је реч о воћу или поврћу, велика је недоумица. Како год, диња је изузетно хранљива намирница, која улепшава наш тен и штити од разних болести и старења.
Фото: Pixabay/Jill Wellington

Очигледно да је овај плод пун тајни, те се тако не може са сигурности рећи одакле потиче. Неки тврде да потиче из Азије, други из Африке. Једно је сигурно, плод диње је познат у Кини још хиљаду година пре Христа.

Још је и Хипократ особама са лошим варењем саветовао да после оброка конзумирају овај сочан плод.

Диња је сјајан извор витамина и минерала. Како у свом саставу има велику количину воду и мали број калорија, могу је конзумирати и гојазне особе. Добар је диуретик и изузетна је за чишћење организма.

У обиљу садржи витамине А и Ц, богата је тиамином, ниацином, витамином Б6, фолатима, пантотенском киселином.

Гвожђе, магнезијум, бакар, калијум, манган, фосфор, само су неки од мноштво минерала који су садржани у овом плоду.

Фото: UnsplashLuca/Iaconelli

Због великог садржаја бета каротена, витамина А и Ц, лутеина и зеаксантина, диња је веома значајна за очување здравља очију. Такође, због садржаја бета каротена и витамина Ц, смањује ризик од појаве астме.

Калијум који се налази у овој намирници повољно утиче на кардиоваскуларни систем. Ослобађа организам од вишка натријума,  при чему смањује повишени крвни притисак.

Како је познато, антиоксиданси имају значајну улогу у очувању здравља ћелија, те тако и диња која их је препуна, изузетна је у превенцији рака црева, простате, дојке, материце и плућа.

Фото: Unsplash/Otherness

Диња спада у лако сварљиву храну и изузетна је и за особе са осетљивим желуцем. Препоручује се да се конзумира на празан стомак. Вода и влакна садржана у дињи, добри су за очување здравља пробавног тракта, при чему су одговорни за избацивање токсина из црева.

Редовно конзумирање диње помаже у смањењу оксидативног стреса, смањујући упалне процесе који могу довести до развоја артритиса. Упале у телу повезују се и са настанком метаболичког синдрома који означава групу метаболичких поремећаја.

Ако редовно конзумирате ову намирницу, обезбедили сте себи лепу косу и кожу. Витамин А регулише производњу себума који влажи нашу косу и кожу и веома је битан за раст косе.

Такође, овај витамин уједначава наш тен, чини га лепшим, а истовремено пружа сјајну заштиту од УВ зрачења. Добро је познато да витамин Ц подстиче колаген у нашој кожи, а како га диња у обиљу садржи, изузетна је у борби против бора.

Фото: Pexels/Any Lane

Диња је одлична за освежење, хидратацију, али исто тако психичко смирење.

Иако се највише конзумира сам плод диње, лековита својства имају и њене семенке. Семенке се користе против грчева и учесталог мокрења. Семенке се осуше и уситне, прелију топлом водом и конзумирају као чај.

Фото: Pexels/Pixabay

Најчешће дињу конзумирамо као десерт, у слаткој варијанти, али изузетна је намирница у комбинацији са пршутом. Можете је додати разним салатама и тако у свој оброк унети мало егзотике.

Како су маркети сада препуни диња, различитих сорти, право је време за конзумирање овог сочног плода.